Summitul NATO de saptamâna viitoare de la Madrid va aduce decizii istorice pentru România, spune Secretarul General Adjunct al Alianței NATO, Mircea Geoană. Prezent la o conferinţa susţinută la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, oficialul NATO a precizat că ţara noastră va avea acelaşi nivel de securitate ca al membrilor Alianţei din Vestul Europei.
Mircea Geoană: România va avea aceeași calitate a securității naționale precum Germania sau Belgia
„Pentru România, integrarea în NATO se încheie în 2022. Am intrat în 2004, dar din punct de vedere militar și de securitate, România va avea – datorită faptului că Rusia este un actor imprevizibil și agresiv – aceeași calitate a securității naționale cum o are Germania sau Belgia. Nu are niciun fel de diferență dintre ceea ce are NATO pe flancul estic și ceea ce are deja NATO în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. Săptămâna viitoare mergem la Madrid la Summitul NATO și așteptăm vești istorice pentru România”, a spus Mircea Geoană la Cluj.
La summitul NATO de la Madrid vor fi luate „decizii importante” în cazul a cinci capitole „cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare și aprobarea noului Concept Strategic, plan care „va stabili poziţia comună a NATO faţă de Rusia”.
Vorbind despre razboiul din Ucraina, Secretarul General Adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a declarat că anticipează un conflict de lungă durată, dar că NATO va apăra țările membre de la Marea Neagră.
Mircea Geoană: Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată
„Chiar dacă există o diferență juridică importantă, observați modul în care prezența navelor militare ale NATO în Marea Neagră în porturile noastre, în alte porturi, se face cu regularitate. Prezența în Marea Neagră și modul în care ne vom lua măsuri speciale de protejare suplimentară, apărare anti-rachetă, elemente de intelligence și recunoaștere și supraveghere suplimentare. Vom face ca țările membre NATO din Marea Neagră să fie perfect protejate chiar în condițiile mai speciale pe care Marea Neagră le prezintă din punct de vedere drept internațional. Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată”, a adăuat Mircea Geoană.
Sursa foto: Captură foto YouTube / Universitatea Babeş-Bolyai