Confidenţialitate

Mircea Diaconu, achitat definitiv pentru conflict de interese si obligat sa plateasca o amenda de 1000 de lei

La ultimul termen de judecată de la ICCJ, procurorul a cerut aplicarea legii penale mai favorabile, dar şi ca Diaconu să fie amendat. Motivele pentru care procurorul a cerut acest lucru au fost faptul că europarlamentarul nu şi-a favorizat soţia, dar şi cariera ‘remarcabilă’ a lui Mircea Diaconu.

În 13 martie, Mircea Diaconu a fost achitat în dosarul de conflict de interese, de Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus ca el să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei. Decizia de achitare a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a dat decizia definitivă.

În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.

În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie 2012, plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.

Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns astfel la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 19 martie 2013, trimiterea cauzei la această instanţă, întrucât acesta nu mai era parlamentar.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului ‘C.I. Nottara’, ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Potrivit procurorilor, tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru după ce ANI a anunţat, în ianuarie 2011, că a fost în incompatibilitate.