Confidenţialitate

Mircea Coșea: Renegociem sau nu PNRR, România a devenit un stat eșuat, așa a spus președintele. Este și un stat perdant. România pierde în permanență | AUDIO

Profesorul de economie Mircea Coșea a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Nu au niciun fel de calcul în legătură cu cine cheltuie, cât cheltuie, ce ar trebui să facă. Declară că trebuie tăiat, declară că există o ciumă a pensiilor speciale, dar nu se face nimic în privința asta”, spune profesorul de economie despre guvernanții României. Cât despre PNRR, Mircea Coșea a spus la Europa FM că „trebuie să fim foarte circumspecți pentru că PNRR-ul nu se renegociază”. Profesorul de economie a mai spus că „România a devenit un stat eșuat, așa ne-a spus președintele nostru, dar este și un stat perdant. România pierde în permanență”.

Tudor Mușat: Am să vă rog să ne lămuriți cu un lucru. De la mine se vede așa: Înainte de a începe orice discuție despre reducerea cheltuielilor îmi imaginez că trebuie să știi cine sunt cei care cheltuie și pe ce cheltuie. Politicienii, guvernanții nu fac lucrul acesta.

Nu fac un audit al sistemului să vadă de câți oameni este nevoie, de ce cheltuie ei atât cât cheltuie și pe ce se duc banii. Ei spun 10% de la bunuri și servicii – tăiați de acolo pentru că nu vrem să tăiem din altă parte. Cum vine povestea asta?

La fel cu povestea de suprataxare, pe care ei o vând ca pe o chestiune de principiu, dar este mai mult decât o coincidență pentru că discuția despre suprataxarea bugetarilor peste un anumit salariu vine în contextul cu acoperirea găurii. De ce te apuci de discuțiile acestea înainte să vezi ce fel de stat ai?

Mircea Coșea: „Acum nu trebuie să fim răi sau să fim critici așa obsedați ai guvernului. Eu caut să văd și lucrurile bune. Dar de această dată trebuie să spun un lucru care ar putea să fie interpretat ca o răutate, dar o să vedeți că am dreptate: nu au niciun fel de calcul pentru că nici nu au de gând să facă așa ceva.

Este o situație în care eu aș spune că este doar la nivel de declarație politică. Nu au niciun fel de calcul în legătură cu cine cheltuie, cât cheltuie, ce ar trebui să facă. Declară că trebuie tăiat, declară că există o ciumă a pensiilor speciale, dar nu se face nimic în privința asta. Declară că trebuie tăiate cheltuielile, dar se fac cheltuieli la tăierile de scaune și de benzină și de imprimante. Nu se fac cheltuieli acolo unde se pierd foarte mulți bani”.

Mircea Coșea, despre PNRR

„Veșnica poveste a renegocierii PNRR. Și aici trebuie să fim foarte circumspecți pentru că PNRR-ul nu se renegociază. Sunt niște încercări, au mai încercat și alții. Uniunea Europeană a fost foarte fermă. Nu putem să facem lucrul acesta. Dar reiese un lucru foarte clar: renegociem sau nu renegociem, România a devenit un stat eșuat, așa ne-a spus președintele nostru, dar este și un stat perdant. România pierde în permanență”, a explicat Mircea Coșea la Europa FM.

Mircea Coșea: „Ce pierde România: pierde vreo 2 miliarde pentru că nu este capabilă să demonstreze la Bruxelles că, de fapt, creșterea noastră economică nu este reală”.

Tudor Mușat: Ca să le explicăm celor care ne urmăresc: trebuie să dăm înapoi, să nu luăm 2 miliarde din suma totală, pentru că avem această creștere economică pe care nu o aveam când am negociat PNRR-ul și nu mai avem nevoie de 2 miliarde, chipurile.

Mircea Coșea: „Ar trebuie să ne arate nouă acum că România este mult mai bine din punct de vedere al condițiilor de dezvoltare decât acum 2-3 ani. Noi suntem tocmai invers. Pierdem din cauza Schengen – calculele arate vreo 200 de milioane pierdem pe zi. Pierdem pentru că nu putem folosi la capacitate maximă Portul Constanța. Pierdem pentru că ni se degradează infrastructura. Toate lucrurile acestea nouă nu ne sunt compensate.

Situația în care ne aflăm se agravează și datorită incapacității celor care ne conduc azi de a stopa această pierdere care poate să fie asimilată cu pierderea nisipului printre degete. Degeaba umplem pumnul cu nisip pentru că el se scurge printre degete. Trebuie schimbată mentalitatea în sensul introducerii unor reforme adevărate. Problema este că deocamdată nu cred că vor avea loc aceste reforme.

Spun deocamdată pentru că gândesc pe termen scurt, adică pe termenul alegerilor. Până la alegeri nu se va întâmpla nimic, vor fi niște creșteri de pensii în limita inflației – puțin sub ea, cred – pentru că așa trebuie pentru bazinul electoral, dar alte lucruri care să schimbe relația pe care clasa politică actuală o are cu economia României nu se va întâmpla”.

Mircea Coșea: „Puterea economiei Românești este sleită – este într-o stare de cădere evidentă”

Tudor Mușat: Dacă aceste reforme se fac după alegeri, după 2024, deci începând cu 2025, mai este timp să iei bani din PNRR și să-i și folosești având în vedere că termenul limită este finalul lui 2026?

Mircea Coșea: „Teoretic, nu. Teoretic, se pierd bani. Dar cum România are în maniera ei clasică legătură cu Uniunea Europeană va încerca niște amânări și probabil că nu vom pierde toți banii, dar va fi foarte cruntă pentru populație pentru că atunci vor trebui să aplice măsurile acestea, care sunt cerute azi într-o manieră aproape imperativă, deși nu ar trebui pentru că este o consultare chiar de Fondul Monetar și Uniunea Europeană.

Ei cer niște reforme pentru că în structura unei piețe libere a unui agregat integrat al UE apare o țară care tot pierde, care nu poate ține ritmul cu celelalte. În măsura în care azi Guvernul României plănuiește să mărească anumite taxe și impozite pe sectorul privat și pe proprietate, iar alte țări din jurul nostru flexibilizează, reduc impozitele și taxele tocmai pentru a da sectorului privat al economiei reale posibilitatea să producă și să acumuleze bani la buget este clar că noi suntem contrasens. În condițiile acestea, deocamdată nu văd o îmbunătățire a situației în viitoarele luni, chiar dacă ne pregătim pentru rotativă, pentru alegeri, pentru că resursele, puterea economiei Românești este sleită – este într-o stare de cădere evidentă”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mircea Coșea: Creșterea economică a României, doar pe hârtie. România nu mai poate fi reparată, ci reconstruită pentru că avem probleme de structură | VIDEO