Confidenţialitate

Mircea Coșea: Creșterea economică a României, doar pe hârtie. România nu mai poate fi reparată, ci reconstruită pentru că avem probleme de structură | VIDEO

Profesorul de economie Mircea Coșea a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Creșterea economică a României este una pe hârtie – a spus Mircea Coșea la Europa FM și a subliniat că orice creștere economică trebuie să satisfacă trei obiective: „creșterea nivelului de trai cu măcar un procent minim din creșterea economică”, „efect asupra mediului de afaceri” și „temperarea îndatoririi externe”. Mai mult decât atât, profesorul de economie a atras atenția faptului că „România este într-o situație foarte complicată”.

„Lucrurile ar trebui să înceapă de la schimbarea conceptului de guvernare. România este într-o situație în care reparațiile acestea prin acord și cosmetizarea nu mai țin. România nu mai poate fi reparată, ea trebuie să fie reconstruită pentru că avem mari, mari probleme de structură, care nu sunt rezolvate și nici măcar nu sunt luate în calcul.

O țară care are niște deficite atât de mari cum are România concomitent cu deficitul contului curent – Banca Națională spunea acum câteva zile, o săptămână parcă, că am ajuns la un record la deficitul contului curent, adică la o îndatorire pe care o are România. Avem undeficit (…) enorm care nu mai scade pentru că noi importăm cam 70% din ceea ce mâncăm. Lucrurile care sunt vizibile în magazine, dar și bunuri de capital. […] Noi nu mai producem nici beton, nici fier beton, nici sticlă industrială. Totul se importă. Avem un deficit al rostogolirii creditului – adică la ce plătim dobânzi”, a explicat Mircea Coșea la Europa FM.

Mircea Coșea: Creșterea economică a României este una doar pe hârtie

„Plătim câteva zeci de miliarde pe an pentru dobânzile creditelor pe care le-am luat până acum și mai apare și acest deficit bugetar acum, pe care în mod normal mulți dintre noi l-am criticat încă de la prima fază a apariției bugetului – era extrem de optimist, erau luate în calcul niște venituri care oricum nu puteau să fie făcute. Niște promisiuni de economii despre care știam dinainte că nu vor fi posibile și am ajuns în situața în care România este în creștere economică, dar fără niciun efect.

Creșterea economică pe care o are România nu este, de fapt, decât o creștere pe hârtie – orice creștere economică trebuie să satisfacă trei obiective:

  • Creșterea nivelului de trai măcar cu un procent minim din creșterea economică – nu s-a întâmplat la noi, din contră, a scăzut nivelul de trai. Puterea de cumpărare a scăzut brusc – cu vreo 30% în câteva luni.
  • Ar trebui să aibă un efect asupra mediului de afaceri – mediul de afaceri este și el în pierderi. Avem aproape 12.000 de falimente declarate oficial în primele luni ale anului.
  • Și ar fi trebuit să avem o temperare a îndatoririi externe – nici asta nu este”, a explicat profesorul de economie la Europa FM.

Mircea Coșea: Ar trebui să se realizeze, în primul rând, reforma sprijinirii – cu toate mijloacele posibile – a mediului de afaceri

„Deci, o creștere bazată pe calcule inflaționiste și nu trebuie să ne lăudăm cu ea pentru că nu este deloc bine. În condițiile acestea, din punctul meu de vedere, România este într-o situație foarte complicată. Aud niște analize care încearcă să fie optimiste și spun că nici vorbă de incapacitate de plată, că pensiile vor fi plătite, că salariile vor fi plătite, dar asta numai în condițiile în care – tot domniile lor spun – se vor realiza niște reforme, iar aceste reforme nu se realizează.

Ce reformă ar trebui să realizeze în primul rând? Aceea a sprijinirii cu toate mijloacele posibile a mediului de afaceri. Mediul de afaceri a fost considerat un fel de vacă de muls, scuzați-mi expresia, de către Ministerul de Finanțe – care de la începutul acestei coaliții a făcut greșeli peste greșeli, care sunt greu de recuperat.

A interpretat bugetul ca fiind alimentat prin exploatarea sectorului economiei reale, măriri de impozite și taxe, eliminare de facilități și așa mai departe. Asta este o mare greșeală și s-a văzut în falimentele care au apărut. Nu s-a lucrat asupra cauzelor inflației, ci asupra efectelor – s-a încercat menținerea în viața economică a celor mai defavorizați din România cu fel de fel de vouchere, care nici ele nu au funcționat foarte bine”, a mai spus profesorul de economie Mircea Coșea la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proiectele de lege care vizează zilele libere legale pentru angajații din mediul privat, motiv de ceartă între parlamentari | AUDIO