Confidenţialitate

Mircea Cărtărescu: România arată azi mult mai bine față de acum 2 decenii. Să vedem numai răul și să excludem de la început performanțele arată o traumă, o stimă de sine foarte scăzută | VIDEO

Mircea Cărtărescu a fost invitatul lui Cătălin Striblea într-o ediție specială e emisiunii „România în Direct” transmisă de la Librăria Humanitas. Cel mai cunoscut scriitor român contemporan a fost premiat cu Dublin Literary, unul dintre cele mai mari distincții culturale de pe planetă. El este astăzi alături de scriitori precum Orhan Pamuk, Hrtha Muller, Javier Marias saul Colm Toibin. Despre proiectul „România Educată” Mircea Cărtărescu a spus că „Eu nu îl percep bine, mi se pare o vorbă în vânt” și a subliniat faptul că „Educație înseamnă felul în care interacționezi cu oamenii. Totul ține de educație. Sigur că și chimia și fizica și matematica fac parte din educație, dar există această educație a faptului de a fi între oameni”. 

Mircea Cărtărescu: „Nu cred că mergem într-o direcție greșită. Eu cred că România arată azi mult mai bine față de acum două decenii sau 15 ani”

Mircea Cărtărescu: „Este o uriașă nevoie în România și de caritate și de empatie și orice ce ține de întrajutorarea dintre oameni”.

Cătălin Striblea: Autobiciuirea asta permanentă… De unde vine? Știți că acesta este discursul și la noi la radio, și la televizor. E rău, e rău, mergem într-o direcție greșită.

Mircea Cărtărescu: „Eu nu cred acest lucru. Nu cred, obiectiv vorbind, că emrgem într-o direcție greșită. Sigur, sunt multe lucruri cu care nu sunt de acord în România. Ultimele alegeri arată o acumulare a puterii nesănătoasă, după părerea mea, de către o singură facțiune uriașă. Acesta nu este un lucru bun, dar asta nu înseamnă că mergem într-o direcție greșită. Eu cred că după 2008, când am intrat în Uniunea Europeană, trebuie să fii orb ca să nu vezi schimbările care s-au petrecut în România la toate nivelurile și din toate punctele de vedere. Eu cred că România arată azi mult mai bine față de acum două decenii sau 15 ani și cred că și cred că și economic, și cultural… din multe puncte de vedere stăm mai bine decât am stat”.

Mircea Cărtărescu: „Să vedem numai răul, să excludem de la început performanța și creativitatea nu este un lucru bun. Arată o traumă, arată o stimă de sine foarte scăzută”

Cătălin Striblea: Contribuie succesul dumneavoastră la chestiunea asta?

Mircea Cărtărescu: „Dacă ar fi măcar un strop în mare eu aș fi foarte fericit, aș fi foarte încântat. Nu este țelul meu acest lucru și nici nu contează ce țeluri și ce este în mintea mea, dar ar fi foarte important ca stima de sine a românilor să crească puțin. Odată cu fiecare performanță. Nu vorbesc de performanțele între ghilimele ale mele, dar cu fiecare performanță în fiecare domeniu aș spune eu.

Și în domeniul sportiv, cultural și în multe alte domenii în care valoarea individuală poate să iasă din acest manșon etanș al naționalității propriu-zise, al națiunii și să înflorească în afară, să arate în afară că avem și noi valori ca toate celelalte națiuni. Dar să vedem numai răul, să excludem de la început performanța și creativitatea nu este un lucru bun. Arată o traumă, arată o stimă de sine foarte scăzută”.

Mircea Cărtărescu: „Nu sunt absolut deloc un adversar al lumii digitale”

Mircea Cărtărescu: „Nu sunt absolut deloc un adversar al lumii digitale. Sunt și eu scufundat până peste cap în această lume. Sunt și puțin gamer, sunt și mare iubitor al filmelor pe diverse platforme de streaming. Și nu incriminez pe nimeni că butonează pe telefoanele mobile. Ar fi și bizar în epoca noastră să vezi inși care nu fac decât să citească, dar nu se uită deloc pe rețelele de socializare.

Dar cu cititul este altceva, cititul este un lucru special – este cea mai specială dintre arte după părerea mea. Este arta care te solicită cel mai tare pe tine ca beneficiar, ca un cititor. Pentru că în cazul oricărei alte arte în principiu poți rămâne pasiv. Poți să te uiți la un film mâncând un sandwich și gândindu-te la ale tale. Poți să te duci chiar și la teatru și să stai visător de asemenea sau la un concert sau la o expoziție de pictură.

Dar când ai o carte în mână te transformi în autor. tu ești coautorul acestei cărți. Tot ceea ce găsești în acea carte nu este decât un fel de cârlig, un cuier în care să-ți pui tu propriile tale haine. Orice carte este un cod, de fapt. Nu poți avea acces la mintea autorului, nu știi ce este în mintea autorului, nu știi la ce se referă când descrie un amurg de toamnă sau când cad frunzele dintr-un copac.

Trebuie să recurgi la propria ta memorie, la amintirea unui amurg de toamnă din propria ta viață și la copacul pe care l-ai văzut cândva. Prin asta ne transformă pe toți în scriitori și o carte genială ne face pe toți geniali”.

Mircea Cărtărescu, despre proiectul „România Educată”: „Eu nu îl percep bine, mi se pare o vorbă în vânt”

„Eu nu îl percep bine, mi se pare o vorbă în vânt. Nu avem nevoie de sloganuri, noi avem educație la firul ierbii. Pentru că educația nu este ceva ce ține de sistemul de învățământ în mod unic. Educația începe în familie, firește. Educație înseamnă felul în care interacționezi cu oamenii. Totul ține de educație. Sigur că și chimia și fizica și matematica fac parte din educație, dar există această educație a faptului de a fi între oameni. Mi se pare lucrul cel mai important care nu se predă nicăieri, pe care nu-l poți învăța dintr-o instituție sau alta, dar care înseamnă într-un fel că ești dornic și poți deveni pregătit să faci parte dintr-o lume mai adevărată, mai dreaptă decât cea a părinților noștri”, a spus Mircea Cărtărescu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM / Cristi Popescu

Citește și: Cristian Păun, despre raportul Comisiei Europene privind politicile fiscale în România: „Modelul actual de guvernare pe care îl are România este unul care nu pune accentul pe acești bani europeni” | AUDIO