Sâmbătă, 07 octombrie 2023, zeci de rachete au fost lansate dinspre Fâșia Gaza spre Israel. La scurt timp, armata israeliană a anunțat stare de război. De atunci și până în prezent, conflictul și bombardamentele au continuat. Miercuri, 11 octombrie 2023, în Gaza a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, după ce singura centrală electrică a rămas fără combustibil. Jurnalistul Mircea Barbu se află la numai trei kilometri de granița cu Fâșia Gaza. A povestit la „România în Direct” cum văd israelieni acest conflict armat.
„Trec mașini ale Armatei Israeliene care vin dinspre centrul țării, dinspre nordul țării spre Fâșia Gaza”
Mircea Barbu: „Sunt la Jderot, în sudul Israelului, la trei kilometri de Fâșia Gaza”.
Cătălin Striblea: Vezi pregătiri pentru o iminentă ofensivă azi, în orele următoare?
Mircea Barbu: „Chiar acum, când mă uit spre Fâșia Gaza – de unde se vede un nor foarte mare de fum, aici văd pe partea israeliană văd blindate și tancuri comasate pe graniță gata să încarce și să tragă din nou. Au făcut asta în ultimele zile, continuă să o facă și în același timp pe șosea – nu știu dacă se aude în fundal – încontinuu trec mașini ale Armatei Israeliene care vin dinspre centrul țării, dinspre nordul țării spre Fâșia Gaza”.
Poporul israelian consideră armata, guvernul și serviciile parțial vinovate de ceea ce se întâmplă acum în țara lor
Cătălin Striblea: Au fost bombardamente de-o parte sau de alta în această dimineață?
Mircea Barbu: „Au fost bombardamente de-o parte și de alta încontinuu de sâmbătă, inclusiv în această dimineață. Aseară în Ashkelon la ora 5 Hamas a avertizat populația orașului să părăsească imediat zona și să plece de acolo, iar la ora 5 fix au început un bombardament intens asupra Ashkelon”.
Cătălin Striblea: În orașul în care ești acum ce vezi în jurul tău? Cum arată?
Mircea Barbu: „Eu momentan sunt pe drum. Merg din comunitate în comunitate, așa cum spun israelienii – din Kibuț în Kibuț – din oraș în oraș. Nu sunt neapărat într-un oraș. Încerc să mă apropi cât de mult se poate de Fâșia Gaza, de locurile fierbinți ale acestui conflict.
Ce văd peste tot este un val de emoție din partea israelienilor. Sunt în continuare șocați pentru că cu fiecare oră care trece aici oamenii descoperă noi și noi atrocități. În același timp, este o solidaritate uriașă, impresionantă în orașele mari.
De dimineață eram, de exemplu, în Tel Aviv, iar la colțul străzii – vizavi de hotelul unde sunt cazat – oamenii au improvizat ad-hoc un centru de donații pentru cei care au fost evacuați din zonele de sud ale țării și pentru armata israeliană.
Oamenii aduc mâncare, produse de igienă, tot ce pot și astfel există acest spirit de solidaritate din partea israelienilor dublat de șocul în care se află și furia atât față de Hamas, cât și de propriul guvern și servicii… și armată, până la urmă, pe care ei îi consideră parțial vinovați pentru acest incident deosebit de grav”.
„E aproape imposibil să crezi că poți elibera ostatici fără să le riși viața acestora și propriilor soldați care merg să-i salveze”
Cătălin Striblea: Sunt peste 100 de ostatici în momentul acesta. Care ar putea fi strategia pentru eliberarea acestora? Care sunt datele din acest moment?
Mircea Barbu: „Este greu de spus în acest moment și asta inclusiv pentru că Guvernul israelian a spus că focusul în aceste clipe este să învingă Hamas cu orice preț, iar precizia nu este o prioritate.
Evident că a fost declarație din care fiecare înțelege ce vrea, însă printre rânduri cred că putem citi faptul că Israelul va dori cu orice preț să intre în Fâșia Gaza și să elimine gruparea Hamas. Inclusiv există ceea ce până acum această țară nu a fost dispusă să sacrifice: viețile propriilor cetățeni, inclusiv ai celor care sunt ostatici în acest moment.
Este aproape imposibil să intri acolo și să crezi că poți elibera ostatici fără să le pui viața în pericol, fără să le riști viața acestora și a propriilor soldați care merg să-i salveze”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Facebook / Mircea Barbu
Citește și: Curentul electric, întrerupt în Gaza