Confidenţialitate

Jurnalistul Mircea Barbu, arestat în lipsă de un tribunal din Rusia: Am această strângere de inimă că s-ar putea să fiu arestat și extrădat în Rusia oriunde sau oricând voi ieși din țară | AUDIO

Un tribunal din Rusia a decis arestarea în lipsă a jurnalistului român de război Mircea Barbu. Acesta e acuzat de trecerea ilegală a frontierei, după ce a intrat împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk. Contactat de Europa FM, jurnalistul Hotnews Mircea Barbu –  care era deja dat în urmărire internațională – a spus că se aștepta la o astfel de decizie. Recunoaște însă că este îngrijorat și că va fi nevoit să fie mult mai atent atunci când își desfășoară activitatea de jurnalist.

Mircea Barbu: Oriunde sau oricând voi ieși din România am această strângere de inimă că s-ar putea să fiu arestat și extrădat în Rusia

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Chiar din momentul în care am trecut în Federația Rusă alături de armata ucraineană știam că vor fi consecințe. Nu mă așteptam să fie de genul acesta. Adică, Federația Rusă să acuze și să emită mandate de arestare internațională pentru toți jurnaliștii care au trecut, gândindu-mă că suntem protejați de Convenția de la Geneva. Chiar dacă mă așteptam, vestea a fost destul de șocantă. Și șocantă în sensul că are consecințe legale, practice asupra deplasărilor mele, asupra activității mele profesionale, dar și la nivel profesional am o strângere de inimă, practic, oriunde sau oricând voi ieși din România am această strângere de inimă că s-ar putea să fiu arestat și extrădat în Rusia”, a declarat jurnalistul Mircea Barbu.

Mircea Barbu spune că decizia Tribunalului rus nu îl va împiedica să fie în continuare jurnalist de război. Acesta a explicat că a încercat să obțină acreditare din partea Rusia, însă nu a primit niciun răspuns:

Mircea Barbu: „Am încercat pe căi formale și informare, de mai multe ori în ultimii ani, să mă acreditez ca să relatez cu armata rusă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Voi continua să fac ce am făcut și până acum, jurnalism de război, jurnalism din prima linie, doar că va trebui să fiu mult mai atent la felul în care o fac. Am publicat pe pagina mea de Facebook un printscreen, o captură de ecran de la un mail pe care l-am trimis în septembrie 2022 la Amabasada Rusiei din București, prin care solicitam respectuos să mă îndrume pentru procedura de acreditare ca eu să merg, în calitate de jurnalist, cu trupele ruse în Ucraina, la Mariupo,l în special, mă interesa în acea perioadă, dar și în alte zone ale frontului. Eu n-am primit niciun răspuns niciodată. Între noi fie vorba, n-a fost singura solicitare. Am încercat pe căi formale și informare, de mai multe ori în ultimii ani, să mă acreditez ca să relatez cu armata rusă. Deci, gestul meu de a trece cu armata ucraineană în Kursk și de a relata, cel care m-a adus în această situație nu vine dintr-o dorință de aventură sau din lipsa mea de respect pentru reguli, ci vine ca o consecință firească a faptului că, legal și omenește posibil, nu am reușit să relatez din partea cealaltă, așa că în momentul în care am avut ocazie să o fac, am făcut-o ținând cont și de acest aspect”, a povestit pentru Europa FM Mircea Barbu.

Până acum, sunt 15 jurnaliști străini pe numele cărora autoritățile ruse au emis mandat de arestare în lipsă pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, infracțiune care în Rusia se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

Măsura arstului  preventiv se va aplica dacă jurnaliștii respectivi sunt prinși pe teritoriul Rusiei sau într-o altă țară care are tratat de extrădare încheiat cu Federația Rusă.

Sursa foto: Facebook / Mircea Barbu

Citește și: Mircea Barbu, acuzat de un tribunal din Rusia de „trecerea ilegală a frontierei de stat cu Rusia în contextul relatărilor din Kursk”: „Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat”