Astmul sever reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza riscului letal asociat și a costurilor directe și indirecte pe care le implică.
În astmul sever, chiar și atunci când cauzele declanșatoare au fost eliminate și pacienții administrează în mod regulat și corect medicamentele obișnuite, simptomele pot persista.
Utilizarea frecventă a medicației de urgență, trezirea în timpul nopții din cauza simptomelor astmului, administrarea de corticosteroizi orali sau crize de astm care necesită îngrijiri de urgență sunt semne ale unui astm necontrolat.
Administrarea de corticosteroizi orali, în mod frecvent sau în doză ridicată, este asociată cu un risc crescut de efecte secundare, precum creșterea în greutate, diabet, hipertensiune arterială și osteoporoză, depresie și anxietate.
Reducerea nevoii de corticosteroizi orali reprezintă o prioritate ridicată pentru specialiștii care tratează pacienții cu astm și recomandă pentru aceștia terapia personalizată, în funcție de tipul de astm sever de care suferă. O astfel de abordare personalizată este posibilă și în România, cu ajutorul tratamentului biologic. Terapia biologică are un rol important în obținerea unui control optim al simptomelor, reducerea crizelor de astm și a internărilor în spital.
*Astmul este diferit pentru fiecare pacient, discută cu medicul curant despre simptomele astmului tău pentru a identifica și trata la timp tipul de astm cu care te confrunți. Află mai multe pe eastmsever.ro.