Tocmai s-a încheiat Luna Mondială a Vederii, marcată în fiecare an în octombrie. Aceasta își propune conștientizarea importanței sănătății ochilor la nivel global, în condițiile în care peste 3 din 4 tulburări de vedere pot fi prevenite sau tratate. Iată de ce azi vorbim despre cataractă, o afecțiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani și este la nivel mondial principala cauza de orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Atunci când aii cataractă, este ca și cum ai privi printr-o fereastră aburită. La început, doar o mică parte a imaginii e încețoșată. Dar în timp, o dată cu evoluția cataractei, zona neclară va fi mai mare. Tot ce vedeți poate deveni șters și cețos. Vederea neclară este doar unul dintre simptomele cataractei. Alte lucruri care ar trebui să te îngrijoreze pacienții sunt dificultățile în a vedea noaptea, sensibilitate la lumină și la imagini strălucitoare, prezența cercurilor luminoase (halouri) în jurul obiectelor, culorile mai șterse, vederea dublă, nevoia de a schimba des ochelarii sau lentilele de contact. Practic, imaginea de zi cu zi se schimbă și devine mai șteasă și încețoșată.
Uneori cataracta progresează lent, alteori progresează rapid. Dacă ai aproape 60 de ani sau mai mult, o vizită anuală la oftalmolog te poate ajuta să detectezi semnele timpurii ale apariției cataractei.
În final îți dăm și un sfat despre cum poți avea grijă de ochii tăi: POARTĂ OCHELARI DE VEDERE, DACĂ AI NEVOIE. Ar trebui să porți ochelarii de vedere recomandați de medicul oftalmolog pentru a vedea clar și pentru a preveni oboseala ochilor și durerile de cap.
Dacă te îngrijorează vederea sau crezi că ai putea avea cataractă, fă o programare la oftalmolog cât mai repede posibil. Nu aștepta pana când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!