Confidenţialitate

Minutul de sănătate: România, ţara izvoarelor | AUDIO

În România, sunt peste 6.300 de izvoare, a căror diversitate reflectă condiţiile geologice ale fiecărei zone.

Cu cât o apă este mai săracă în minerale, cu atât este mai aproape de apa de masă, apa potabilă. Cu cât este mai bogată în minerale, cu atât se îndreaptă către apa de izvor, iar dacă are în compoziție cel puțin 10-15 minerale, devine apă minerală naturală.

Munții Carpați reprezintă un cadru hidrogeologic special pentru apele minerale. Analizele se fac zilnic doar în cazul apelor minerale naturale. Și doar apele care apar în lista Agenției Naționale pentru Resurse Minerale sunt cu adevărat naturale.

Pe piață au apărut și produse prezentate drept „apă de masă” sau „apă de izvor”. Acestea nu sunt însă controlate cu mare rigoare. În cazul lor, Direcțiile de Sănătate Publică eliberează anual un aviz care atestă că sunt bune de băut.

De aceea, și prețul lor este mai mic. Românii consumă anual în medie 87 de litri de apă minerală, sub media Uniunii Europene, de 117 litri. Pe primul loc se află Italia, cu 188 de litri, urmată de Germania, Belgia, Ungaria şi Spania. La coada clasamentului găsim țările nordice Suedia, Finlanda și Danemarca.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.