Cuvântul probiotic (derivat din greacă) înseamnă „pentru viață”, fiind opusul cuvântului antibiotic – „împotriva vieții”.
Dacă ai fost diagnosticat cu o infecție bacteriană, medicul îți va prescrie un antibiotic. Pe măsură ce antibioticul distruge bacteriile dăunătoare, reduce și cantitatea de bacterii bune din tractul gastro-intestinal, ceea ce poate conduce la o varietate de simptome, inclusiv diaree.
Pentru a contracara aceste efecte și a reface echilibrul florei intestinale, este recomandată utilizarea de probiotice. Tot mai mulți specialiști recomandă utilizarea probioticelor sub formă de suplimente alimentare ce conţin tulpini de bacterii selectate precum Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis și Lactobacillus casei.
Un probiotic de înaltă calitate ajută, de asemenea, la restabilirea diversității sănătoase a bacteriilor bune din intestine.
Potrivit specialiștilor, este indicat ca probioticele să fie luate începând cu prima zi de tratament cu antibiotice și încă 3-5 zile după finalizarea acestuia; iar utilizarea lor să se realizeze la trei ore după cea a antibioticelor și nu în același timp, deoarece antibioticele ar putea distruge bacteriile benefice.