Știai că prima operație de corecție a cataractei din epoca modernă a fost efectuată în 1745 de către chirugul francez Jacques Daviel? La acea vreme operația avea o rată de succes de 50%. De atunci tehnologia medicală a avansat de la an la an și în prezent peste 4 milioane de persoane se operează anual de cataractă în Uniunea Europeană, cu o rată de succes de 95%, fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală.
Luna iunie este cunoscută la nivel internațional drept Luna de conștientizare a cataractei, ce reprezintă principala cauză de orbire la nivel mondial.
Cataracta este o afecțiune oftalmologică care apare de obicei după vârsta de 40 de ani, însă există există mai multe tipuri de cataractă. Cea mai frecventă este cea legată de vârstă dar există chiar și copii afecțați de cataractă. Mai exact, 3 din 10.000 de copii pot suferi de această catarcată congenitală
Ce se întamplă, de fapt? Cataracta încetoșează cristalinul natural al ochiului. Pe masură ce cataracta progresează, lumina ajunge mai greu la retina, așa că pare că privești printr-o fereastră aburită sau prin ceață. Cel mai frecvent cataracta apare natural, odată cu înaintarea în vârstă și se dezvolta în timp, treptat, ca stratul de praf de pe parbrizul unei mașini.
Dacă te îngrijorează scăderea vederii sau crezi ca ai cataractă, fă-ți programare la un medic oftalmolog cât mai repede! Nu aștepta până când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!