Tocmai s-a încheiat Luna Mondială a Vederii, marcată în fiecare an în octombrie. Aceasta își propune conștientizarea importanței sănătății ochilor la nivel global, în condițiile în care peste 3 din 4 tulburări de vedere pot fi prevenite sau tratate. Iată de ce azi vorbim despre cataractă, o afecțiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani și este la nivel mondial principala cauza de orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Cataracta evoluează odată cu vârsta, afectând vederea și calitatea vieții pacienților. Intervenția chirurgicală de înlocuire a cristalinului afectat, este singura metodă de tratament. Vestea bună este că datorită inovației medicale, azi pacienții români pot alege, la recomandarea medicului oftalmolog, cristalinele trifocale sau pe cele cu vedere extinsă, cele mai recent apărute cristaline artificiale. Cu ele poți avea o vedere bună atât la depărtare, cât și la distanțe intermediare și o vedere utilă la apropiere. Sunt proiectate astfel încât pacienții care duc o viață activă să nu mai aibă nevoie de ochelari.
Te vei bucura din nou de activități de zi cu zi precum mersul cu bicicleta, condusul masinii, grădinăritul, gătitul, tricotatul, cititul sau folosirea telefonului si a calculatorului.
În final îți dăm și un sfat despre cum poți avea grijă de ochii tăi: MĂNÂNCĂ SĂNĂTOS. O dietă echilibrată îți asigură necesarul de vitamine și minerale esențiale pentru menținerea unei vederi sănătoase.
Dacă te îngrijorează vederea sau crezi că ai putea avea cataractă, fă o programare la oftalmolog cât mai repede posibil. Nu aștepta pana când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!