Gelul dezinfectant nu este nou. În 1966, Lupe Hernandez, o asistentă, studentă din Bakersfield, California, a brevetat un gel pe bază de alcool pentru curățarea mâinilor.
Dar produsul a devenit popular abia în 2009, când a izbucnit pandemia de gripă porcină H1N1. În acel an, vânzările de geluri și șervetele antibacteriene au crescut cu peste 70% în 6 luni. Până în 2010, gelurile antibacteriene s-au răspândit peste tot – din magazine în aeroporturi, până la comercianții online.
Experții în igienă spun că pentru a ucide majoritatea virusurilor, un gel de mâini trebuie să conțină cel puțin 60% alcool etilic. Specialiștii au explicat că noul tip de coronavirus are un înveliș pe care alcoolul îl poate ataca, eliminând astfel amenințarea.
Gelul pentru dezinfectarea mâinilor e foarte util mai ales atunci când nu avem acces rapid la o sursă de apă: așa că folosiți-l la călătoriile cu autobuzul, trenul, avionul, după ce atingeți mânerele ușilor sau balustradele scărilor, la locul de muncă, și imediat ce ajungeți acasă.