Dezlipirea de retină este o afecțiune oftalmologică gravă care, nedepistată și netratată rapid, duce la pierderea vederii. Ea se produce atunci când cele două membrane din care e compusă retina se desprind una de cealaltă.
De obicei, afectează un singur ochi, iar risc crescut au persoanele cu vârste peste 50-60 de ani, precum și cei cu un istoric de familie în privința acestei afecțiuni. Dar dezlipirea de retină poate fi și o complicație în traumatisme oculare, variații mari de presiune, eforturi fizice intense, miopie mare, diabet, tumori ori alte probleme medicale.
Succesul tratamentului depinde de cât de repede ajungem la medic: ar trebuie să nu treacă mai mult de 72 de ore. Dar și de locul în care s-a produs ruptura. Tratamentul este strict chirurgical, pentru stabilizarea rupturii și refacerea retinei.
De obicei, retina poate fi atașată într-o singură operație, dar uneori sunt necesare mai multe proceduri. Iar în dezlipirile de retină care nu pot fi reparate, pacientul va avea fie vedere slabă, fie lipsă de vedere în acel ochi.
Din grijă pentru ochii tăi, mergi de urgență la un control oftalmologic dacă suspectezi că ai suferit o ruptură de retină. Printre simptome: vedere neclară sau pierderea parțială a vederii; sclipiri bruște de lumină când te uiți în lateral sau mici particule ce apar în câmpul vizual, ca pete negre sau șiruri plutind în fața ochilor; sau un „văl” înaintea ochilor – ca o pată neagră.
Succesul unei operații retiniene depinde de gravitatea dezlipirii. Vindecarea ori refacerea după operație pot dura și câteva luni, dar pacientul își poate relua activitățile normale în 2 până la 4 săptămâni.