În special primăvara sunt la modă așa-numitele cure de detoxifiere – o irosire a banilor și a timpului, spun specialiștii. Corpul nostru e cel care elimină toxinele, indiferent de ceea ce mâncăm sau bem.
Medicii explică faptul că toxinele nu se acumulează în ficat sau în rinichi și nu vom scăpa de toxine cu cea mai recentă “cură de detox”. Așadar, conceptul de “detoxifiere” este înțeles greșit. În fapt, organismul scăpă singur, în fiecare zi, de anumiți produși reziduali.
Ce putem face noi este să bem anumite ceaiuri care ajută ficatul în procesul de detoxifiere. Printre acestea, ceaiul verde – care are un conținut mare de antioxidanți. Este și un tonic excelent, atunci când ne simțim lipsiți de energie.
Cu o aromă puternică, ceaiul de ghimbir este și el bogat în antioxidanți, are efecte benefice asupra tractului digestiv, distruge bacteriile și susține sistemul imunitar. Câteva picături de lămâie îi sporesc efectele curative.
Ceaiul de anghinare susține refacerea ficatului, îl ajută să elimine toxinele și îmbunătățește activitatea vezicii biliare.
Ceaiul de musețel cu mentă este util pentru calmarea arsurilor și a disconfortului gastric, reduce senzația de foame și de greață.
Pentru a elimina produșii reziduali din corp, putem apela și la ceaiul de fenicul, făcut din semințele acestei plante, un bun diuretic, care menține sănătoși rinichii și ficatul.