Se estimează că până la 70-80% dintre celulele imunitare își au originea la nivelul tractului intestinal. Nimic surprinzător, având în vedere că, prin ingerare, sistemul gastrointestinal reprezintă poarta de acces pentru microorganismele patogene. Tractul intestinal intră zilnic în contact cu microorganisme externe precum bacterii și virusuri, majoritatea dăunătoare sănătății.
La nivelul intestinului subțire, există un strat de celule care formează o barieră epitelială, cu rolul de a permite selectiv tranzitul nutrienților utili în fluxul sanguin. Această barieră previne, în același timp, pătrunderea organismelor patogene. Dacă flora intestinală este dezechilibrată, bariera intestinului devine permeabilă, toxine și proteine parțial digerate trec de această barieră, iar imunitatea organismului scade, crescând astfel riscul de a contacta virusuri și bacterii.
Probioticele contribuie la funcționarea mai bună a acestei bariere, pot spori producția de mucus protector și, de asemenea, pot stimula răspunsul imun. Un studiu clinic care a investigat infecțiile respiratorii a demonstrat că subiecții care au primit suplimente alimentare pe bază de probiotice au înregistrat o durată mai scurtă a episodului de boală, iar severitatea infecțiilor a fost cu 34% mai scăzută.