Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Cum apare deficitul de vitamina D

Zi de zi, multe persoane se confruntă cu diverse stări neplăcute, sunt apatice, lipsite de energie, nu se prea pot concentra. Toate aceste lucruri sunt semne că sistemul nostru imunitar este slăbit și are nevoie de ajutor. Cauzele sunt multiple, însă deficitul de vitamina D este unul dintre cei mai importanți factori în scăderea imunității.

Cea mai mare cantitate de vitamina D, de peste 70%, o asimilăm prin expunerea zilnică la soare. Până de curând, majoritatea adulților se trezeau dimineața, săreau în mașină, ajungeau la birou, lucrau până târziu toată săptămâna și își dădeau seama că pe ei nu i-a văzut Soarele mai deloc, riscând astfel să se confrunte cu un deficit de vitamina D. Conform studiilor efectuate, mai mult de jumătate din populația României se confruntă cu această problemă.

Mai mult, în această primăvară, izolarea în case impusă din cauza pandemiei, a limitat drastic întâlnirea cu Soarele. Cercetări foarte recente la nivel european au scos la iveală legătura dintre un nivel scăzut de vitamina D în corp și un număr mare de cazuri de COVID-19, inclusiv o rată mai mare a mortalității în urma infectării cu noul coronavirus.
Studiul se bazează pe datele analizate de la pacienții din 20 de țări europene.

Cercetări anterioare au relevat o asociere între deficitul de vitamina D și riscul de apariție a anumitor boli autoimune, cardiovasculare, hipertensiune, ori diabet de gradele I și II.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.