Potrivit unui studiu realizat în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, 2 din 3 români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre cataractă. Studiul dat publicității de Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmologie, mai arată că aproape 70% dintre români nu se duc la control oftalmologic o dată pe an, așa cum e recomandat. Astfel un număr tot mai mare de pacienți ajung să fie diagnosticați cu cataractă în faze avansate, în care își pierd mult din acuitatea vizuală.
Cataracta e o afecțiune frecventă, ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului. Pe măsură ce îmbătrânim, cristalinele din ochi devin mai puțin flexibile, mai puțin transparente și mai groase. Afecțiunile legate de vârstă, precum și alte probleme medicale, fac ca țesuturile din cristalin să se rupă și să se aglomereze, opacizând zone mici din cristalin.
Pe măsură ce cataracta se dezvoltă, încețoșarea devine mai densă și implică o parte mai mare a cristalinului. O cataractă împrăștie și blochează lumina când trece prin lentilă, împiedicând o imagine clar definită să ajungă la retină. Drept urmare, vederea e tot mai neclară.
Operația cu implant de cristalin e singura metodă de tratament pentru pacienții cu cataractă. Este o procedură sigură și eficientă, facută în doar 5-10 minute – fără internare și sub anestezie locală. Tipul de cristalin artificial este recomandat în urma investigațiilor, dar cu siguranță cristalinele multifocale sunt cele mai performante și permit pacienților să vadă clar la diferite distanțe și să se bucure de o mai mare libertate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). În plus, are un impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale, fiind asociată cu riscul de accidente, dar și cu depresia.