La fel ca ridurile, prezbiopia ne va afecta pe toți la un moment dat în viață pentru că este o afecțiune a ochilor care apare natural, odată cu îmbătrânirea.
Simptomele afecțiunii pot apărea diferit la fiecare persoană, dar de obicei includ: nevoia de a ține cărțile la o distanță egală cu lungimea brațului , vedere încețoșată la o distanță normală de citire, dureri de cap sau oboseală atunci când privim la apropiere. Există unele dezbateri cu privire la cauza prezbiopiei, dar este de obicei atribuită îngroșării treptate și pierderii flexibilității cristalinului natural din interiorul ochiului.
Anumiți factori de risc duc la mai multe șanse de a dezvolta prezbiopia:
• Vârsta este cel mai mare factor de risc – aproape orice persoană de peste 50 de ani dezvoltă această problemă de vedere.
• Alte afecțiuni medicale – diabetul, scleroza multiplă sau bolile cardiovasculare pot crește riscul de apariție prematură a prezbiopiei.
• Anumite medicamente sunt asociate cu simptome timpurii ale prezbiopie – antidepresive, antihistaminice și diureticele.
Dacă te îngrijorează scăderea vederii sau crezi că ai putea avea prezbiopie, fă-ți programare la un medic oftalmolog cât mai repede! Nu aștepta până când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza problemelor de vedere!