Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Cataracta. Chirurgia cataractei | AUDIO

Milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de opacifierea cristalinului, ceea ce duce la pierderea progresivă a vederii. Altfel spus, au cataracta. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceasta reprezintă cauza a peste 50% din cazurile de orbire la nivel mondial, un procent alarmant care subliniază importanța diagnosticării și tratării acestei afecțiuni.

Deși apare mai frecvent pe măsură ce îmbătrânim, cataracta poate fi influențată și de afecțiuni medicale precum diabetul, expunerea prelungită la soare sau anumite medicamente. În România, din păcate, un număr semnificativ de pacienți sunt diagnosticați în stadii deja avansate. Studiile arată că aproape 70% dintre români nu fac un control oftalmologic anual.

Cataracta nu este doar o problemă de vedere, ci și o problemă de sănătate publică, impactând serios calitatea vieții. Pacienții întâmpină dificultăți în desfășurarea activităților cotidiene, precum citirea, condusul sau chiar deplasarea în siguranță. Afectarea vederii crește riscul de accidente casnice, alte consecinte negative putand fi: depresia și izolarea socială.

Singura soluție eficientă de tratament în cazul cataractei este intervenția chirurgicală care presupune înlocuirea cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial, ales întotdeauna în funcție de nevoile pacientului. Printre opțiunile cele mai avansate se numără cristalinul multifocal și lentilele inovatoare EDOF, care permit pacientului o vedere clară la distanțe intermediare, cât și la depărtare, și un confort sporit pe timp de noapte.

Cea mai avansată metodă de chirurgie și minim invazivă este Facoemulsificarea. Această tehnică utilizează ultrasunetele, iar recuperarea este rapida. Operația se realizează sub anestezie locală, durează doar câteva minute și nu necesită internare.

Este considerată una dintre cele mai sigure și eficiente intervenții chirurgicale, cu un risc extrem de scăzut de complicații.

Cataracta nu trebuie să îți limiteze viața. Fii conștient de sănătatea ochilor tăi și nu amâna controlul oftalmologic anual sau consultul oftalmologic atunci când observi dificultăți de vedere.

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.