În timp ce anchetele continuă la Târgu Jiu după decesul adolescentului de 16 ani, Executivul a adoptat joi o ordonanță de urgență care prevede că în situații care care pun în pericol iminent viața minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri. Decizia guvernului vine în contextul în care deja actuala legislație prevede că pacienții cu vârsta între 15 și 21 de ani pot fi tratați atât în spitale de pediatrie, cât și în spitale pentru adulți.
Ministrul Sănătății susține că este o completare. Colegiul Medicilor din România arăta încă de zilele trecute că urgențele medicale vitale trebuie să fie tratate „acolo unde pacientul se prezintă.
În luna septembrie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în care se preciza că „serviciile medicale acordate de spital pot fi preventive, curative, de recuperare şi/sau paliative. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară, pentru acordarea asistenţei medicale sau asigurarea continuităţii acesteia.”
Acum executivul a adăugat formularea în situații de urgență „care pun în pericol iminent viața, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din specialități pediatrice și pacientul cu vârsta de până la 18 ani nu poate fi transferat în timp util, copiii și tinerii pot fi tratați de medicii din specialitățile similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Am introdus în mod explicit prevederea că aceste cazuri în care viața este în pericol trebuie intervenit indiferent de unitatea sanitară
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila recunoaște că legislația deja acoperea asemenea situații, dar Executivul a venit cu o completare.
„Am introdus în mod explicit această prevedere că aceste cazuri în care viața este în pericol trebuie intervenit până la urmă indiferent de unitatea sanitară în care tratează pacientul”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
Adolescentul trebuia operat, mai spune ministrul, despre cazul de la Tirgu Jiu.
„În cazurile amenințătoare de viață, în care un tânăr, pentru că discutăm de un adolescent de 16 ani, avea peritonită, în mod evident trebuia să beneficieze de asistență medicală”, a declarat ministrul Rafila.
Vă reamintim, choirirgii din Gorj au refuzat să-l opereze pe motiv că nu sunt medici pediatri. Trei anchete sunt în desfășurare. Până acum, două cadre medicale au fost amendate cu 3.000 de lei.
Sursa foto: Shutterstock