9,4 milioane de euro au cheltuit turiştii români în ţară în minivacanţa de 1 Decembrie.
Dintr-o analiză a Federaţiei Patronatelor din Turism reiese că peste 88.000 de conaţionali au fost zilele acestea în diverse destinaţii din ţară, în special în marile oraşe şi în staţiunile montane.
Turiştii au profitat de tarifele cu până la 70% mai mici decât cele din timpul Sărbătorilor de iarnă şi de faptul că au avut mai multe zile libere decât în alţi ani.
În medie, cazarea şi masa au costat 350 de lei pe sejur de persoană, în creştere cu 5% faţă de anul trecut. Fiecare turist a mai cheltuit – în plus – cu drumul şi distracţia, încă 300 de lei.
Pentru prima oară după 1989, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele în oraşele turistice europene.
Aproximativ 39.000 de români au preferat oraşele din ţară, cele mai căutate city break-uri interne fiind la Alba Iulia, Sibiu, Braşov şi Cluj. Tarifele pentru pachetele promoţionale de 1 Decembrie au variat între 360 si 800 lei/persoană.
Vacanţele în staţiunile balneare sunt ceva mai scumpe decât cele din zona de munte. In funcţie de confortul pentru care au optat, cei 28.000 de turişti au platit între 300 şi 865 de lei pentru 3 nopţi de cazare cu mic dejun şi acces la centrele spa.
Peste 20.000 de turişti au ales staţiunile de pe Valea Prahovei si Poiana Braşov, astfel ca acestea au fost ocupate in proportie de 80-90% în aceste zile. Tarifele au variat între 270 şi 500 de lei/persoană pentru 3 nopţi de cazare cu mic dejun şi o cină tradiţional românească în seara de 1 Decembrie. Staţiunile cu cele mai mici tarife pentru minivacanţă de 1 Decembrie au fost Bran şi Buşteni.
Analiza arată că tarifele în pensiunile din zonele rurale au rămas neschimbate. Spre exemplu, la o pensiune din Bran un pachet promoţional cu 3 nopţi, mic dejun şi cină tradiţională de 1 Decembrie a ajuns la 275 de lei/persoană.
Românii au fost atenţi la cheltuielile pentru deplasări în această perioadă, deoarece se apropie sărbătorile de iarnă, pentru care vor cheltui alţi bani.