Confidenţialitate

Ministrul ungar de Externe, despre creșterea capacității interconectorului de gaze naturale dintre Ungaria și România: O rută pentru viitoare importuri de gaze | AUDIO

Ungaria și România discută creșterea capacității interconectorului de gaze naturale dintre cele două țări. Prezent la București, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, spune că această extindere ar oferi și o rută pentru viitoare importuri de gaze, cum ar fi din Turcia, Grecia sau Azerbaidjan.

Doar aici putem să ne așteptăm realistic la noi resurse – Grecia, Turcia sau din Azerbaidjan. Motiv pentru care avem negocieri avansate pentru a crește semnificativ capacitatea interconectorului dintre Ungaria și România. Putem transporta anual către România 2.6 milioane metri cubi de gaze și în curând vom semna acordul creșterii capacității dinspre România spre Ungaria de la 1.7 milioane la 2.3 milioane metri cubi”, a spus ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ungaria este dependentă în proporție de 85% de gazul rusesc. Printr-un accord semnat anul trecut cu Gazporm, compania de gaze rusească, Ungaria primește peste 3 milioane de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia și 1 miliard de metri cubi printr-o conduct din Austria.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu vorbește, pe lângă creșterea capacității de interconectare, și de creșterea capacității de stocare a gazelor naturale, dar și apelarea la surse alternative de energie.

„Din păcate, Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie și trebuie găsite soluții în acest sens. Trebuie să continuăm să creștem capacitatea noastră de interconectare și am discutat azi de creșterea capacității de interconectare a proiectului nostru bilateral de gaz. Trebuie să consolidăm capacitățile noastră de stocare în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să găsim surse alternative și să punem accentul și pe energie regenerabilă, pe energie nucleară și aici atât România, cât și Ungaria sunt pe poziții apropiate”, a explicat Bogdan Aurescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: MAE

Citește și: A început producția de gaze naturale în cadrul proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia | AUDIO