Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de „lipsă de profesionalism” şi spune că nu a transmis datele pentru aprobarea ordonanţei privind garantarea pachetelor turistice în Parlament.
În prezent, se află pe circuit un Ordin comun cu ASF în vederea stabilirii instrumentelor de garantare a pachetelor de servicii turistice la vânzare, instrumente ce vor asigura inclusiv repatrierea turiştilor.
„De patru luni de zile discutăm (n.r. cu oficialii ASF). E o problemă instituţională. Eu am aşteptat. Ieri am primit un răspuns. Este urât ceea ce au trimis, lipsă de profesionalism”, a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Turismului a făcut totodată un apel la conducerea ASF „să reprezinte interesele cetăţenilor, pentru că sunt plătiţi din bani publici, şi să înţeleagă aceste lucru, dacă nu, ne vedem în Parlament”.
Pentru a preveni problemele create de agenţiile de turism, Ministerul Turismului a emis un Ordin pentru aprobarea modelului, conţinutului şi procedurii de transmitere a formularului „Declaraţie privind activitatea desfăşurată de către agenţiile de turism”.
Documentul a fost publicat pe site-ul instituţional și respectă legislaţia în vigoare în legătură cu transparenţa decizională în administraţia publică.
Potrivit acestui Ordin, agenţiile de turism vor declara o serie de informaţii specifice referitoare la activităţile desfăşurate o dată la trei luni.
Mai mult, Guvernul României a adoptat în data de 30 august 2017 Ordonanţa nr. 26 din 30 august 2017 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
Actul normativ cuprinde o serie de măsuri în domeniul turismului menite să contribuie, pe de o parte la protecţia turiştilor iar, pe de altă parte, la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
În prezent, Ordonanţa se află în dezbatere în Parlamentul României şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
De asemenea, ministrul Turismului a anunţat, ca urmare a cazului Omnia Turism, că va fi emis un amendament la această Ordonanţă conform căruia agenţiile de turism vor putea vinde pachete turistice pe o perioadă de maximum 12 luni.
La rândul său, preşedintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, vrea ca Ministerul Turismului să finalizeze cât mai repede normele metodologice ale actului normativ privind garantarea pachetelor turistice aprobat la finalul lunii august.
Patronatul ANAT cere de ani de zile apariţia unui mecanism eficient de garantare şi a avansat autorităţilor propuneri în acest sens.
„Cerem, din nou, ca legislaţia să fie actualizată cât mai curând”, precizează preşedinte ANAT.