În deschiderea celei de-a doua dezbateri pe tema abuzului în serviciu, ministrul Justiției a spus că instituția pe care o conduce, prin pachetul de legi pentru reforma în domeniu, susține cu ‘toată convingerea’ lupta împotriva anticorupție.
Tudorel Toader a precizat că, în opinia sa, lupta împotriva corupției nu înseamnă doar DNA, aplicare de pedepse și condamnări, ci în – primul rând – prevenirea săvârșirii acestor fapte, urmând ca norma penală să fie ultima soluție’.
Ministrul a amintit, totodată, că a sesizat Inspecția Judiciară a CSM pentru a face ‘evaluări de fond’ privind activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte, întrucât la ambele autorități nu s-au făcut rapoarte din 2007.
‘Sper să se constate că nu avem o Justiție selectivă, că sesizările deduse spre urmărire penală au fost soluționate cu celeritate, să răspundem cerinței de soluționare a cauzelor într-un termen rezonabil și să se respecte crononologia înregistrării’, a adăugat Tudorel Toader.
‘Ca ministru al Justiției sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, anume faptul că mulți inculpați sunt descoperiți, [ci – n.r] să văd și partea negativă (…) Din păcate, mulți cetățeni sunt arestați, sunt urmăriți penal, trimiși în judecată, eventual și condamnați, ca ulterior să se constate că sunt nevinovați, ceea ce este o adevărată tragedie pentru cel în cauză și este mai mult decât o pată neagră pentru Justiția din România. Când avem rezultatele [evaluărilor – n.r], atunci vom propune măsurile legale, proporționale cu ceea ce se va constata’, a mai spus Tudorel Toader.
Ministrul a ținut să precizeze că nu a discutat cu șefa DNA, Laura Koveși, după apariția înregistrărilor audio în care aceasta pare să își preseze subalternii să înceapă unele dosare.
Știre în curs de actualizare