Confidenţialitate

Ministrul Tătaru: Vârful epidemiei de coronavirus, la jumătatea lunii aprilie

Ministrul Sănătăţii aşteaptă un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus în a doua jumătate a lunii aprilie.

Potrivit lui Nelu Tătaru, la acel moment, România ar putea număra aproape de 10.000 de infectări.

România se apropie de așa-numitul scenariu 4, în care pacienţii cu simptome uşoare de COVID-19 vor fi trataţi acasă. Spitalizați vor fi doar bolnavii cu simptome moderat-severe, care vor fi duşi la secţiile de boli infecţioase. Cei în stare critică vor fi trataţi în secţiile de Terapie Intensivă.

Nelu Tătaru a adăugat că va fi extinsă testarea la persoanele care prezintă simptome respiratorii şi că nu se va face testare „în masă, fără a avea o noimă”.

Ministrul a explicat, la Digi 24, că va fi extinsă testarea la cei care prezintă simptome respiratorii şi că nu se va face testare „în masă, fără a avea o noimă”.

Șeful Sănătăţii nu exclude varianta unui al doilea vârf al epidemiei, evoluție care va depinde de respectarea „anumitor reguli pe care trebuie să ni le impunem”.

Cât privește cadrele medicale din spitale, ministrul spune că acestea au “un tonus bun”.

“Siguranţa lor înseamnă şi siguranţa pacienţilor. Siguranţa lor este să aibă echipamente,să aibă materiale sanitare, să fie testaţi. Vom asigura să se întâmple acest lucru!”, a promis Nelu Tătaru.

La Suceava, unde zeci de medici și asistente au fost infectați, s-au adus medici şi rezidenţi din ani terminali de la clinicile universitare. Pe măsură ce se vor vindeca şi vor ieşi din izolare, cadrele afectate se vor întoarce în unitate.

„În două-trei săptămâni, o să avem o producţie atât de biocide, cât şi de echipamente de protecţie” a adăugat ministrul.
Ministrul a anunțat să pregăteşte o nouă ordonanţă militară cu noi măsuri.

Starea unuia dintre medicii infectați de la Spitalul Gerota este gravă, cu prognostic rezervat. Celălalt va fi transferat pe secţie. În schimb, este în stare bună pacientul care i-a infectat pe cei doi, fostul polițist care a ascuns faptul că s-a deplasat anterior în Israel.

Preşedintele Societăţii de Microbiologie consideră că, la începutul săptămânii viitoare, România va depăşi pragul de 2.000 de persoane infectate cu  noul coronavirus.

Potrivit lui Alexandru Rafila, trecerea în “scenariul 4” va însemna adoptarea de noi acte normative necesare gestionării crizei sanitare.

“Deja aveam 1.500 de cazuri. Dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri, ne apropiem de 2.000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”, a spus medicul la Digi 24.

“Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie”, a adăugat el.

În opinia sa, nu este exclusă închiderea temporară a unor zone sau localităţi, aşa cum s-a întâmplat în Italia în situaţii similare.

Condiția o reprezintă “o creştere locală extrem de puternică a cazurilor”.

“În momentul în care este foarte mult personal medical care a fost afectat de infecţie, decât să nu tratezi pacienţi deloc, atunci preferi să utilizezi personal medical care este asimptomatic, e într-o stare bună de sănătate şi singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a precizat Alexandru Rafila.

La adresa solidaritate@europafm.ro, așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

Zi de zi, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii.