Ministrul Sănătăţii a declarat, luni, la Galaţi, că o eventuală relaxare a măsurilor impuse în contextul crizei epidemice ar putea apărea după 15-20 mai sau 1 iunie.
Potrivit lui Nelu Tătaru, ridicarea restricțiilor se va face gradual.
“Încă ţinem foarte mult, poate mai accentuat, la restricţii fiindcă vin trei-patru săptămâni destul de grele. Vorbim poate de o relaxare după 15-20 mai sau 1 iunie, dar aceste relaxări se vor face progresiv doar separat pe fiecare localitate în parte şi se vor face în acelaşi timp şi cu nişte restricţii. Nu vom ieşi decât dacă vom avea o mască sau mănuşi. Adică, trebuie să ne gândim că o relaxare pe care o facem va rămâne cu nişte precauţii”, a spus ministrul.
“Pentru cei de peste 65 de ani se ia în calcul şi o perioadă mai mare de o lună după relaxare, dacă situaţia o va cere. Noi trebuie să ne gândim că ei sunt cei vulnerabili. Uitaţi-vă în acest moment la cei care produc decesele, sunt cei care au patologie multiplă, comorbidităţi, care au peste 65 de ani. Noi trebuie să ne protejăm vârstnicii şi trebuie să luăm măsurile care trebuie luate”, a subliniat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a fost în control, luni, la un cămin privat de îngrijirea bătrânilor din Galați, aflat în carantină din cauza COVID-19, dar şi la Spitalul Judeţean de Urgență Focșani, unde a numit o conducere temporară militară.
Nelu Tătaru a anunțat că secretarul de stat Lucian Pintea, medic legist, pregătește un document cu proceduri de înmormântare a persoanelor răpuse de COVID-19.
Ministrul a mai precizat că măsura închiderii cimitirelor se înscrie în rândul celor adoptate pentru distanțarea socială.
“Orice adunare, că este într-un cimitir, pe un stadion [sau] într-o unitate alimentară, înseamnă o apropiere. Nu a interzis nimeni doar pentru că este cimitir sau altceva… [Măsura închiderii] a limitat acea apropiere. Păstrăm precauțiile și păstrăm distanța. Mai avem încă vreo trei săptămâni de urcat [până la vârful epidemiei – n.r]”, a explicat Nelu Tătaru.
„Avem o capacitate de testare de 4.890 de teste ale aparatului, dar testam în jur de 3.700 – 3.800 fiindcă nu toate echipele au aceeaşi pregătire”, a admis Nelu Tătaru.
Precizarea vine în contextul în care din raportarea oficială a deceselor reiese că multe probe se confirmă la zile distanță de momentul recoltării, în unele cazuri după moartea bolnavilor.
Ministrul Sănătăţii a explicat că dacă recoltările vor da un răspuns în 24 de ore, în atunci România va avea o capacitate maximă de testare.
„În măsura în care anchetele epidemiologice vor desfaşura alte colaterale care pot recolta mai multe teste, atunci vom avea şi mai multe teste. (…) În condiţiile în care am extins testarea la orice infecţie respiratorie acută, severă sau respiratorie inferioară fără să aibă legatură cu infecţiile de Covid şi fără să aibă legatură cu vreo zonă de risc, am extins la tot ce înseamnă persoane instituţionalizate, la tot ce înseamnă personalul medical din prima linie şi intenţionăm să facem şi periodic la personal medical, la şapte zile cei care sunt negativi sau ori de cate ori este simptomatologie”, a mai spus Tătaru.
Pe viitor, ministrul Sănătății ar vrea ca tot personalul medical neinfectat să fie testat periodic la 7 zile.