Ministrul Mediului și Pădurilor spune că statele membre al Uniunii Europene nu sunt interesate pentru relocarea de urşi din România.
“Am trimis de două – trei luni o circulară la statele membre şi nu am primit niciun răspuns pozitiv. Există o relocare pentru un fel de sanctuar din Ungaria, unde, recent, câteva exemplare au fost relocate acolo. Nu există interes din celelalte state membre pentru habitat natural. Este o diferenţă foarte mare în a cere exemplare care să fie relocate într-un mediu gen Kronstadt care se va construi (la Braşov, n. red) sau celălalt sanctuar din România (la Zărneşti – n.red) şi altceva să vrei urşi în habitat natural, liber. Pentru habitat natural, libertate deplină, nu există niciun interes din partea niciunui stat membru până acum”, a precizat Barna Tanczos.
România va cheltui 11 milioane de euro, fonduri comunitare, pentru a face recensământul urșilor.
Din 2022, va începe colectarea probelor ADN, pe baza cărora se va face o estimare a numărului de urși din țara noastră.
Proiectul mai prevede achiziția a peste o mie de garduri electrice pentru fermieri și amenajarea unui centru unde vor fi relocați urșii.
- Florentina Mihăiță
Ministrul Mediului a prezentat, miercuri, proiectul „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”.
Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării, amintește Agerpres.
Comisia Europeană (CE) a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura, notează organizaţia.