Fiecare spital judeţean va fi obligat să preleveze organe de la pacienţii în moarte cerebrală, anunţă ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea spune că deşi spitalele din reşedinţele de judeţ au în acest moment dotările necesare, în România nu se fac mai mult de aproximativ 100 de prelevări pe an. Asta deşi numărul celor care ajung în moarte cerebrală este anual este de 450.
Ministrul Sănătăţii spune că acum, în România, se fac transplanturi de inimă, plămâni, rinichi, ficat, celule stem, iar în ultimul an, spitalele au început să trimită organe şi în străinătate, după ce ani la rând, românii au primit organe fară ca ţara noastră să facă la fel.
Agenţia Naţională de Tranplant a fost implicată în mai multe scandaluri publice în ultimii ani, iar unii medici, acuzaţi penal.
Mai multe anchete de presă au arătat că în România, s-au făcut prelevări și transplanturi de organe fără reguli clare, sub coordonarea fostului director Victor Zota, condamnat definitiv pentru trafic de ovule.
În martie, fostul director al Agenţiei, Anca Baculea Mureşan, s-a plâns la DIICOT că datele din Registrul Național de Transplant ar fi ajuns să fie controlate complet din afara instituţiei.
Ministrul Sănătăţii anunţă la Europa FM că procurorii au clasat dosarul.