Confidenţialitate

Rafila: Suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei pentru că virulența acestui microorganism a scăzut mult | VIDEO

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Peste 25.000 de victime au fost anul trecut în pandemie în valul patru, victime cauzate de infecția cu coronavirus, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

Peste Ocean, președintele Biden anunța acum câteva zile că pandemia s-a încheiat. S-a încheiat pandemia?

„Depinde din ce punct de vedere. Pandemia nu se ncheie decât atunci când, practic, transmiterea comunitară care se întâmplă simultan pe mai multe continente încetează. Acesta este momentul în care Organizația Mondială a Sănătății poate să declare pandemia închisă. Eu cred că, mai degrabă, domnul președinte Biden s-a referit la efectul asupra sistemelor de sănătate și asupra viecii sociale și economice în general. Pentru că, în mod evident, marea majoritate a țărilor și a cetățenilor din aceste țări au un stil de viață foarte apropiat de normalitate și sunt destul de puține situațiile în care mai apar restricții sau chiar utilizarea măștii a fost foarte mult restrânsă – rămânând în câteva țări exclusiv în mijloacele de transport sau în zonele interioare aglomerate”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

Cât de aproape suntem de finalul pandemiei de coronavirus?

„Știți care este problema? Suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei… Eu o să vă spun lucrul acesta, nu știu dacă neapărat foarte multă lume o să fie bucuroasă de ceea ce spun eu acum, suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei pentru că virulența acestui microorganism a scăzut mult. Și, pe de altă parte, populația are un grad de imunitate datorat vaccinării, datorat trecerii prin boală sau unei combinații pentru că mulți dintre noi am trecut și prin boală și am fost și vaccinați”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

„Problema de sănătate publică, din punctul acesta de vedere, este sub control. Vedem ce se întâmplă în România, unde avem în jur de 1000 de cazuri pe zi sau chiar mai puțin. Numărul de cazuri internate în spital în momentul de față este în jur de 1200, la nivel național. Și doar 120-130 de cazuri la Terapie Intensivă. Mai mult, incidența înregistrată în localitățile din România, cu 3-4 excepții între care și Bucureștiul, este sub 1 la mie, ceea ce reprezintă o incidență foarte mică – incidența cumulată în ultimele două săptămâni”, a mai spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Pandemia sau efectele pandemiei – cred că aceasta este o definiție corectă – au încetat datorită unei evoluții naturale a unui virus emergent și faptului că după o evoluție de trei ani de zile lumea are o rezistență la infecție sau se infectează și face forme de boală banale, nu forme de boală care să pună probleme deosebite”, a mai spus ministrul Sănătății.

Iarna nu ne pregătește niște surprize periculoase?

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care este posibil să circule în acest an mai intens. Avem exemplul emisferei sudice: iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru COVID. După o peiroadă de 2-3 ani de lipsă de circulație, imunitatea oamenilor este ceva mai mică. Nu am făcut gripă în ultimii ani și interesul pentru vaccinarea antigripală a scăzut și din punctul acesta de vedere pot apărea surprize. Eu sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor la risc, iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a mai spus Alexandru Rafila.

Când ajung în România noile vaccinuri anti-COVID updatate la noile tulpini?

„Nu am un răspuns extrem de precis pentru că noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului României și împreună cu Comisia Europeană și cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

„Pe de altă parte, trebuie să găsim soluția să reducem drastic cantitățile de vaccin pe care le-am contractat pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră.

Dacă ajungem să distrugem milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm , pe care le plătim – și le plătim consistent – atunci încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Noile vaccinuri adaptate la noie tulpini vin în locul celor contractate?

„Ar trebui să vină în locul celor contractate, însă cantitatea contractată este așa de mare încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple: vaccinul de la Pfizer a trebuit să vină în acest an, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane și noi încercăm să ne limităm la 3 din 11. Și ar mai trebui să vină și 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă pentru că Moderna a fost destul de puțin folosit în România – doar un milion de doze, adică 400 de mii de persoane s-au vaccinat cu doza 1 și doza 2 și încă vreo 200 de mii și cu doza a treia”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Aproape 300.000 de mii de români au apelat la medicul de familie pentru pastilele de iod în septembrie” | VIDEO