Medicii de familie care se vor prezenta la domiciliul pacienților pentru a-i vaccina vor fi plătiți mai bine , promite ministrul Sănătății.
Aceasta este doar una dintre măsurile prin care autoritățile încearcă să revigoreze campania de vaccinare.
Ministrul Ioana Mihăilă se bazează și pe implicarea preoților în convingerea populației să se vaccineze anti-COVID.
”Încurajăm medicii de familie, autoritățile locale și preoții, cei care sunt mai aproape de oamenii din mediul rural, să-i încurajeze să se vaccineze. Avem în lucru o orodonanță prin care oferim medicilor de familie pentru serviciul de vaccinare pe care îl oferă la domiciliul pacientului un tarif mai mare pentru a facilita tocmai această vaccinare la domiciliu. Pentru pacienții cu boli cronice vom începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate”.
Ministrul Sănătății a făcut aceste afirmații la finalul unei întâlniri cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, aflată în vizită în țara noastră.
Oficialul european a amintit că România are o rată mică de vaccinare comparativ cu alte țări europene, unde jumătate din populație este deja vaccinată cu ambele doze și i-a îndemnat pe români să nu mai amâne vaccinarea:
”Este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetățenilor români. Creșterea cazurilor de persoane infectate este în rândul celor nevaccinați sau în rândul celor care au făcut o singură doză. Și cunoaștem de la Agenția Europeană pentru Medicamente că vaccinurile sunt eficiente și împotriva variantei Delta”.
În România, 30 la sută din populație s-a vaccinat anti-COVID până acum. Țara noastră se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană. Mai prost decât noi în privința vaccinării stau doar vecinii bulgari, unde s-au vaccinat sub 20 la sută dintre locuitori.