Confidenţialitate

Ministrul Sănătății: Nu va mai fi obligatorie masca la exterior și interior | VIDEO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță marți măsurile care rămân în vigoare după ce România iese din starea de alertă – acest lucru se va întâmpla la miezul nopții.

Începând de mâine, 9 martie, ora 00:00, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României încetează, anunță MAI.

Începând cu ora 00:00, încetează toate restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat, spre exemplu:

  • Obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice;
  • Restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri;
  • Restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu.

Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile.

În ceea ce privește măsurile, cu caracter temporar care vor rămâne în vigoare, de protecție sanitară pentru gestionarea situației epidemiologice și limitarea răspândirii COVID- 19, în contextul încetării stării de alertă, ministrul Sănătății – Alexandru Rafila – le anunță acum în cadrul conferinței de presă.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății:

  • Toate restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele. Voi face referire și la recomandările noastre profesionale;
  • Impactul măsurilor să nu se soldeze cu creșterea numărului de cazuri și decese;
  • Măsurile la care se renunță: Utilizarea măștii în exterior și interior – nu va mai fi necesară sau nu va mai fi obligatorie;
  • Nu vor exista limite în spațiile publice;
  • Recomandările pe care le păstrăm:
    • Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, mijloace de transport în comun, în unitățile sanitare, în grădinițe, școli și universități;
    • Evitarea spațiilor aglomerate;
    • Spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic;
    • Mijloacele de transport în comun trebuie curățate și dezinfectate periodic;
    • Cine are simptome de îmbolnăvire se testează și se prezintă la un centru de evaluare.

Ce fac universitățile care au cursuri online?

Alexandru Rafila: Noi am pledat pentru o tranziție graduală. Eu pot să vă spun, în calitate de cadru didiactic, cred că o perioadă de tranziție este necesartă. Nu foarte lungă. Inclusiv refacerea orarelor… Sunt multe elemente care trebuie luate în considerare să fie posibilă această tranziție în această lună.

La nivelul școlilor, acolo activitatea a fost față în față. În marea majorităților s-au făcut cursuri față în față.

Vom mai avea spitale COVID?

Alexandru Rafila: Nu. Spitalele vor funcționa în sistem combinat. Unitățile sanitare care au tratat până acum vor trata în continuare. Pe măsură ce numărul de pacienți va scădea, spitalul își va relua profilul de activitate.

Centrele de testare rămân funcționale?

Alexandru Rafila: Testarea rămâne o componentă necesară a controlului acestei infecții. Avem 5000 de cazuri pe zi. Și centrele de evaluare rămân funcționale în continuare.

Alexandru Rafila: La intrarea în țară nu va mai fi nevoie de nimic

Ministrul Sănătății a explicat marți că la intrarea în țară nu va mai fi nevoie de certificat COVID sau un test negativ. „La intrarea în țară nu va mai fi nevoie de nimic”.

Ce se întâmplă cu persoanele care au fost angajate pe perioada stării de alertă?

Alexandru Rafila: Avem 30 de zile pentru a rezolva această problemă. Este o lege care a trecut azi în Parlamentul României și permite continuarea angajării acestor persoane atât în DSP, cât și în unitățile sanitare în care și-au desfășurat activitatea.

De ce a scos România restricțiile brusc?

Alexandru Rafila: Este o întrebare la care nu am un răspuns foarte concret, dar și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi starea de alertă.

Putem să ne așteptăm la un val 6 al pandemiei în România?

Alexandru Rafila: Nu mă hazardez să fac declarații tranșante. Așteptăm toamna să vedem dacă particularitățile unor variante emergente ne pun în situația apariției unui astfel de val. De aceea e bine să fim reținuți și când vine vorba despre reguli. Regulile pot fi legiferate sau practicate.Trebuie să fim atenți, nu trebuie să fim excesivi.

Copiii bolnavi de cancer care ajung în România

Alexandru Rafila: Statul român se va implica. vor fi implicați în unitățile sanitare de profil care pot face această terapie. ei sunt beneficiari ai tuturor drepturilor.

Ce reguli se aplică în cazul nunților sau botezurilor?

Alexandru Rafila: Regulile pe care le stabilesc organizatorii și participanții. Din punctul nostru de vedere, nu avem la dispoziție un instrument legislativ să impunem vreo condiție.

Declarația video a ministrului Sănătății

Citește și: Președintele Federației Industriei Hoteliere din România: CNSU decide diseară restricțiile care rămân după ieșirea din starea de alertă | AUDIO

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea