Medicii de la „Sfântul Pantelimon” din București care au declanșat o grevă spontană joi, 8 august, în urma reținerii celor două doctorițe, își vor continua activitatea – precizează ministrul Sănătății. Alexndru Rafila a mers joi, 8 august, la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, acolo unde mai mulți medici au reclamat o presiune după cazul celor două cadre medicale reținute în dosarul deceselor suspecte. Medicii au cerut managerului încă în funcție Bogdan Socea să le semneze demisiile atât din contractul cu gărzile, cât și din contractul cu spitalul. „I-am înțeles, am discutat cu ei. I-am convins să își continue activitatea în perioada următoare, însă trebuie să le recunoaștem statutul profesional”, a declarat ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „I-am convins să își continue activitatea în perioada următoare, însă trebuie să le recunoaștem statutul profesional”
Alexandru Rafila a declarat că medicii au nevoie de recunoaștere și respect pentru ca aceștia să desfășoare un act medical de bună calitate.
„I-am înțeles, am discutat cu ei, discuțiile au durat aproape două ore. I-am convins să își continue activitatea în perioada următoare, însă trebuie să le recunoaștem statutul profesional, eforturile pe care le fac, să-i respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate. Ei sunt oameni obișnuiți. Sunt modești, sunt emoționali, trebuie să poată să lucreze. I-am asigurat că din punctul nostru de vedere vor avea tot sprijinul. Dar trebuie să înțelegem că trebuie să contribuim toți la acest lucru”, a spus ministrul Rafila despre medicii de la Sf. Pantelimon.
Alexandru Rafila a spus că dacă medicii vor fi în continuare ținuți într-o situație de presiune, aceștia nu își vor putea desfășura cum trebuie activitatea medicală.
„Trebuie să înțelegem că respectul pentru profesioniști, pentru oameni este o componentă a unui sistem medical sănătos , echilibrat la care pacienții au acces la servicii”, a mai spus ministrul Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexndru Rafila: „Un spital de urgență nu poate funcționa fără gărzi de terapie intensivă”
Ministrul Sănătății a subliniat că gărzile la secția ATI a unui spital de urgență asigură buna funcționare a acestuia.
„Un spital de urgență nu poate funcționa fără gărzi de terapie intensivă. Asta a fost principala noastră preocupare”, a spus ministrul Rafila.
„Nu trebuie să extindem culpabilizarea la întreg personalul” , a atras atenția ministrul Rafila.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin