Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarat la Interviurile Europa FM că lucrările la Spitalul de Arși din București sunt în plină desfășurare.
Acestea ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului.
Potrivit ministrului, lucrările se fac în colaborare cu Primăria Sectorului 1.
Vlad Voiculescu a vorbit despre infrastructura spitalicească învechită.
”Infrastructura pentru marele ars este un exemplu. A început renovarea la Spitalul de Arși din București. Se curăță până la cărămidă. Este singura șansă de a elimina infecțiile. Va fi gata până la sfârșitul anului. Pe lângă aceasta pregătim proiectele în țară, spitalele regionale care vor fi construite.”, a declarat Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătății a vorbit și despre scandalul Hexi Pharma, dar și despre biocidele care ar trebui să elimine infecțiile din spitale.
Vlad Voiculescu a precizat că în această privință ține legătura cu Parchetul General.
”Suntem în legătură cu Parchetul. Una dintre teme este și Hexi Pharma. Biocidele sunt produse esențiale pentru igiena din spitale, pentru combaterea infecțiilor nosocomiale. Trebuie să ne asigurăm însă și de calitatea acestora. Avem un nou set de reguli în această privință. Avem o mostră pe care o impunem fiecărui spital atunci când cumpără biocide, se va impune o calitate. Avem un caiet de sarcini care este obligatoriu (n.r. pentru spitale).”
Cardul de sănătate
Cardul de sănătate nu funcționează din cauza unor componente hardware, a declarat ministrul Vlad Voiculescu. ”Este o problemă de componente. Nu e vorba de un atac cibernetic”, a precizat ministrul.
Medicamente lipsă
Ministrul Vlad Voiculescu a precizat la Europa FM că instituția a dezvoltat un site unde orice român poate semnala lipsa unui medicament.
Site-ul este www.medicamentelipsa.ro.
”Oricine are porbleme poate notifica ministerul despre această lipsă. Atunci când aflăm de o lipsă o să acționăm în consecință”, a declarat Vlad Voiculescu.
Inclusiv lipsa vaccinurilor poate fi semnalată pe acest site.
Vlad Voiculescu a adăugat și că vaccinul hexavalent ar urma să ajungă la medicii de familie cel mai târziu săptămâna viitoare.
”Un produs care a lipsit de pe piață românească și acest lucru nu este acceptabil este vaccinul hexavalent. Livrarea care trebuia să sosească de mult, dar un anumit distribuitor a intrat în insolvență. Am ales un alt distribuitor. O să le importăm prin UNIFARM. Vaccinul hexavalent a fost astăzi recepționat de Ministerul Sănătății. Este în lucru ordinul de repartiție, o să-l semnez probabil mâine. Până la sfârșitul săptămânii viitoare vaccinul hexavalent ar trebui să ajungă în toate cabinetele medicilor de familie. Și pentru vaccinul BCG se face negocierea. Este deja în țară, în două trei săptămâni ar trebui să-l avem. Este vaccinul împotriva turbeculozei”, a precizat Vlad Voiculescu.
Lipsa medicilor
Ministrul Vlad Voiculescu a adăugat însă că una dintre cele mai mari probleme din sistem este cea legată de lipsa medicilor.
”Sănătatea este mai mult decât orice, un sector în care contează cel mai mult oamenii. Deși universitățile din România produc mai mulți medici în fiecare an, deși avem o tradiție în domeniul medical, avem din ce în ce mai puțini medici. Avem 6.679 de posturi vacante în acest moment în țară. Posturi care nu sunt ocupate de medici”, a precizat ministrul.
Acesta a adăugat că sunt și posturi scoase la concurs, dar la care nu se prezintă niciun medic.
”Pe de o parte avem posturi care sunt scoase la concurs și nu se prezintă nimeni, pe de altă parte avem posturi care nu sunt scoase la concurs dintr-un motiv sau din altul. Dar este o sumă imensă. Vorbim de un sfert din posturile normate și aprobate în statul de funcții.”
”Avem specialități care sunt depopulate. Aș menționa specialitățile care au legătură cu lupta împotriva infecțiilor nosocomiale: epidemiologi, infecționiști, microbiologi. Sunt specialități care dintr-un motiv sau altul, în ultimii ani, nu au mai fost frecventate.”, a mai spus Vlad Voiculescu.
Probleme sunt și cu medicii de familie. Cele mai mari sunt înregistrate la sate, a adăugat ministrul. ”16,1% din populația rurală nu are acces la medicul de familie.”