Ministrul Sănătății a anunțat, la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, că va emite, marți, ordinul de începere a testării de seroprevalență la nivel național, în urma căreia vom afla câți români au capătat imunitate la noul coronavirus.
Nelu Tătaru a explicat și cum anume se va face acest studiu.
Potrivit acestuia, testarea efectuată de Primăria Capitalei în rândul bucureștenilor nu are susținerea Ministerului și nici a Institutului de Sănătate Publică, procedura nefiind relevantă:
Ministrul Nelu Tătaru: Voi da ordinul pentru INSP să înceapă această testarea la nivel național. Se aleg trei laboratoare din fiecare județ. La nivelul fiecărui laborator, sunt pacienți care vin pentru diverse afecțiuni să își facă analize. Noi, cu acordul lor, luăm serurile reziduale, aleator cu pasul unu din trei sau unu din cinci și vom căuta imunoglobulina G. Atunci vom vedea gradul de imunizare.
Cristian Tudor Popescu: Și li se comunică și celor de la care se recoltează?
Nelu Tătaru: Da! Li se cere acordul și li se comunică și lor. De altfel, noi ne facem studiul nostru de prevalență.
Anca Simina: Studiul de la București de seroprevalență are acordul Ministerului Sănătății (…) are vreo relevanță?
Nelu Tătaru: Când lumea se înscrie voluntar, nu este un studiu de seroprevalență (…) Gândiți-vă că noi, Ministerul Sănătății și INSP, nu putem lăsa sănătatea românilor pe studii făcute într-un anumit context.
Potrivit lui, s-a renuntat la ideea ca acești elevi cu probleme medicale să fie chemați să dea BAC-ul în toamna, odată cu cei care au picat examenul în sesiunea de vară.
Ministrul Nelu Tătaru: Exact la acest lucru ne gândeam și discutam acum ca propunere, să fie pe 6 iulie a doua sesiune de Bacalaureat.
Cristian Tudor Popescu: Și dedicată celor care nu au putu intra pe 22 iunie, din motive medicale…
Ministrul Nelu Tătaru: Da! Mergem spre acest program. Dacă nu azi, mâine o să-l anunțăm… Anunțul îl va face, de fapt, ministerul Educației. Și-n privința Evaluării Naționale rămân 15 iunie și 29 iunie.