Contrucția Spitalului Regional de Urgență de la Cluj ar trebui să fie finalizată până la jumătatea anului 2028, a declarat joi, 14 noiembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a efectuat o vizită pe șantierul Spitalului Regional Cluj.
„Ne preocupă ca acest spital să poată fi terminat la timp, adică până la jumătatea anului 2028. Clujul avea nevoie de un spital regional de urgență. Trebuie să găsim soluții împreună cu primpria pentru a exista acces rapid la spital. Traficul e mare în zonă”, a declarat ministrul Rafila.
Potrivit ministrului, viitoara instituție medicală ar urma să aibă o suprafață totală de 180.000 de metri pătrați.
„E un spital care are peste 170.000 de metri pătrați, suprafață desfășurată. Cu anexe, cu parcări are peste 180.000 de metri pătrați. Are o structură de circa 850 de paturi, din care 100 de paturi sunt de terapie intensivă, dedicate inclusiv persoanelor cu arsuri grave”, a mai precizat joi ministrul Sănătății.
Ministrul Rafila a spus că în cursul zilei va merge și la Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie, aproape finalizat. Construcția acestuia se ridică la 200 de milioane de lei, potrivit ministrului Rafila.
„El poate fi, după estimările noastre, dat în folosință la jumătartea anului viitor. Cred că e primul spital public care se face în Cluj și cred că va fi gata cam odată cu cel din Bistrița. Sunt primele proiecte mari din PNRR care vor fi finalizate”, a declarat Alexandru Rafila.
Spitale regionale de urgență vor fi ridicate, de asemenea, la Craiova și Iași. Finanțarea acestora este asigurată din fonduri multiple – fonduri europene, fonduri de la bugetul de stat sau împrmuturi externe. Costul celor trei spitale depășește două miliarde de euro.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu