Înțelegerea la care au ajuns medicii de familie și cei din ambulatoriu cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate reprezintă doar o soluție temporară, a spus la Europa FM, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta precizează că va fi nevoie de o rectificare bugetară, astfel încât veniturile acestor medici să nu scadă în a doua jumătate a acestui an.
După negocierile cu reprezentanții Casei Naționale de Sănătate, președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu a spus că în prima jumătate a acestui an, costurile decontate cabinetelor medicale nu vor scădea, ci vor fi la fel ca anul trecut:
„Am reușit să menținem bugetul alocat în 2023. Nu se scade valoarea pe punct, cum s-a dorit inițial”, a spus președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.
Pentru ca și după 30 iunie să fie menținute tarifele decontate cabinetelor medicilor e nevoie de rectificare bugetară, spune la Europa FM, ministrul sănătății, Alexandru Rafila:
„Permite finanțarea până la 30 iunie și, ulterior, trebuie găsită o soluție financiară. Eu cred că trebuie să vină dintr-o rectificare bugetară”, a declarat la Europa FM ministrul Rafila.
În cadrul acordului încheiat cu CNAS, e inclusă și o verificare a activității cabintelor medicale, deoarece anumite raportări ale medicilor de familie sau din ambulatoriu par nerealiste, mai spune ministrul Alexandru Rafila:
„Statistic, observ niște vârfuri în care serviciile prestate au depășit capacitatea de a le furniza într-un anumit interval de timp”, a mai precizat ministrul Sănătății.
Înțelegerea încheiată cu CNAS a venit după proteste în stradă ale medicilor de familie, care au avertizat că de la 1 februarie nu vor mai elibera niciun document și vor oferi consultații doar contracost.
Sursa foto: Europa FM