Ministrul Sănătății confirmă că 11 producători de medicamente oncologice au transmis notificări statului român pentru a se retrage de pe piața din România .
Însă, ministrul Florian Bodog a spus, la Europa FM, că aceste medicamente nu dispar de pe piață și că, pentru moment, pacienții nu vor rămâne fără tratament.
Legea îi obligă pe producători să asigure stocurile timp de un an de la data notificării, subliniază ministrul.
“Practic, au făcut notificare la ANM că doresc să se retragă de pe piață. Am verificat: pentru o parte dintre ele există alternativă terapeutică, pentru celelalte – vom face demersuri să fie aduse pe piață. Însă, trebuie să precizez că pacienții nu rămân fără medicamente. Aceste firme sunt obligate să mențină produsele pe piață timp de un an. Sunt 11 firme care au trimis notificări. Una dintre ele este pentru un analgezic pe care îl folosesc pacienții oncologici, pentru calmarea durerii, iar pe listă se regăsesc și alte medicamente oncologice“.
Totuși, ar putea fi scăderea cu 35% a prețului la medicamente principalul motiv pentru care producătorii de oncologice se retrag?
Ministrul Sănătății susține că la negocieri nu au părut deranjați de această lege.
“Reducerea (de 35 % a prețului medicamentelor -n.r.) nu este încă aplicată. Ei (companiile producătoare -n.r) au depus dosare de prețuri și aceste dosare urmează să fie analizate. Însă, înainte de a aplica această procedură, am făcut consultări cu asociațiile de pacienți și cu companiile farmaceutice – care sunt, astfel, parte la decizia luată de Ministerul Sănătății”.
Ministerul sănătății a reacționat după ce Asociația Pacienților cu Afecțiuni Oncologice a tras un semnal de alarmă, potrivit căruia, mai multe companii care produc medicamente oncologice se vor retrage de pe piață. Amănunte AICI.