Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, are programate declarații de presă miercuri, la ora 10.
Este de așteptat un anunț privind o eventuală epidemie de gripă în România.
Până în prezent, 54 de persoane au decedat. Toate victimele erau nevaccinate și aveau și alte afecțiuni, care au fost agravate de gripă.
Însă, ministrul a precizat că cel puţin doi dintre cei decedaţi erau persoane fără antecedente medicale cunoscute, persoane active, care au răcit brusc şi care au luat antibiotice. “Au rămas acasă, nu s-au prezentat nici la medicul de familie, nici în UPU, au preferat să se trateze singuri. Au ajuns la spital în stare gravă şi, din păcate, antiviralele nu şi-au mai făcut efectul”, a explicat Pintea.
Ministrul a menţionat că va lua măsuri în cazul spitalelor care nu au raportat cazurile de gripă și că, în această situație, este posibil ca numărul victimelor să fie mai mare.
În multe spitale este deja restricționat accesul pacienților.
În farmacii nu se mai găsește vaccinul antigripal, iar stocurile medicilor de familie și ale direcțiilor sanitare s-au terminat.
În Bulgaria a fost declarată epidemie de gripă în regiunea Vidin, la graniţa cu România, dar și la Ruse.
Concret, virusul s-a extins cu repeziciune în 15 regiuni din Bulgaria, unde şcolile au fost deja închise.
Spre exemplu, numărul pacienţilor care au ajuns la Spitalul din Vidin cu infecţii respiratorii sau simptome de gripă s-a dublat, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În Bulgaria – spun autoritățile – este epidemie din cauza gradului mic de imunizare a populaţiei.
În Ungaria, epidemia de gripă a fost deja declarată de autorităţi, după ce numărul cazurilor a explodat, iar în spitale au fost interzise vizitele pe anumite secţii.
Cu toate că vaccinul antigripal nu lipseşte, medicii spun că îi conving cu greu pe locuitorii ţării vecine să se imunizeze.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, epidemie de gripă este declarată când există 1500 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori.