Datele prezentate joi de ministrul Sănătății confirmă că numai pentru anul trecut, există o diferență de peste 5.000 de cazuri de decese COVID-19 raportate și anunțate public oficial din platforma coronaforms și cele înregistrate de spitale în platforma ALERTE MS.
Ioana Mihăilă a explicat într-o conferință de presă, după verificarea tuturor datelor, motivele pentru diferențe: birocrația, în unele cazuri lipsa de pregătire suficientă a angajaților din spitale care au raportat dar și faptul că unele decese de covid au fost confirmate numai după autopsii.
„Comisia a analizat diferențele dintre sistemele de raportare pentru aceste spitale, care au înregistrat cele mai mari diferențe și raportează drept cauze printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la Direcțiile de Sănătate Publică din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere în general redus și unele confuzii ale celor care raportează în ceea ce privește procesul de raportare, în special pentru platforma Alerte.ms și tot Direcția de Sănătate Publică semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. Comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a deceselor din CORONAFORMS.”
Ministrul Sănătății a explicat că în platforma CORONAFORMS, cea din care s-a comunicat populației, zilnic, numărul de decese, morții de Covid sunt mai puțini.
Una dintre explicații ar fi că aici nu sunt incluse decesele ale căror cauze au fost stabilite mult după moartea persoanei, după autopsia realizată de medicina legală.
„Datele care sunt furnizate în timp real nu pot să aibă același grad de acuratețe precum datele din certificatele medico-legale și anume certificatele constatatoare ale deceselui. Astăzi am comunicat toate aceste date în dorința de a fi transparentă și de a informa corect populația Așa cum și în alte țări s-a întâmplat, este și va fi în continuare nevoie de o reanaliză a numărului de decese pe baza acestor certificate medicale constatatoare ale decesului.”
Ioana Mihăilă susține acum că numărul deceselor anunțate public ar trebui actualizat. În urma acestui scandal, Ministerul Sănătății va propune simplificarea modalității de raportare a deceselor pe fondul coronavirusului:
„Aceasta și este intenția noastră și aceasta este și scopul consultărilor pe care le-am avut cu diferiți actori care sunt implicați în colectarea, interpretarea și agregarea datelor, de a crea proceduri simplificate, de a le comunica eficient și de a le transmite spitalelor, astfel încât riscul de confuzii și de raportări inexacte să fie redus cât mai mult.”
Ministrul Sănătăţii va merge luni în Parlament pentru a explica în plen aceste diferențe, la solicitatea aleșilor social democrați.