Discuții la Ministerul Sănătății despre evoluția cazurilor de gripă. Ministrul Alexandru Rafila vorbește cu șefii Direcțiilor de Sănătate Publică din țară despre cum poate fi gestionat valul în creștere de infecții. Este posibil ca autoritățile să declare epidemie de gripă.
Ministrul Sănătății spunea recent că foarte probabil vom avea a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de gripă.
La ultima raportare, se înregistrau peste 140.000 de infecții respiratorii acute confirmate într-o săptămână. Dintre acestea, aproape 2.700 de cazuri erau de gripă. Cele mai multe dintre ele în județele Brașov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și în capitala București.
Șeful Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Horatiu Cojocaru, spune că ar fi utilă declararea epidemiei de gripă. Aceasta presupune măsuri în spitale, cum ar fi adaptarea programului de vizită, dar mai ales atenționează populația să se protejeze:
„Ne-ar da posibilitatea să intervenim mai eficient cu niște măsuri în unitățile sanitare și în cabinetele pentru medicină de familie și mai departe să facem populația conțtientă de existența acestui virus care se răspândește în societate.”
În județul Sibiu, cei mai afectați de gripă sunt copiii. Față de anul trecut, mult mai multe cazuri ajung la Spitalul de Pediatrie. Directorul DSP Sibiu spune că situația este gestionabilă, chiar dacă începe școala săptămâna viitoare:
„Nu cred că ar fi utilă amânarea, cred că poate fi gestionată începerea semestrului școlar punând un pic accent suplimentar pe aceste norme de igienă, ca școlile să fie dotate cu săpun, copilașii să fie îndreptați pentru o igienă corespunzătoare a mâinilor și cred că lucrurile se pot desfășura astfel încât să nu afectăm procesul școlar foarte tare.”
Ultima epidemie de gripă în România a fost declarată în februarie 2020.