Confidenţialitate

Ministrul Muncii: Pensiile vor creşte, aştept evaluarea încasărilor la buget

Ministrul Muncii spune că pensiile vor fi majorate, Violeta Alexandru aşteaptând la acest evaluarea încasărilor la buget pe care o face Ministerul Finanţelor.

“Voi fi beneficiara evaluării financiare cu privire la încasările la buget pe care o va prezenta domnul ministru Cîţu în foarte scurtă vreme. Probabil că va face această evaluare după trecerea pandemiei, respectiv la maxim 6 luni de la începerea anului, atunci când această evaluare oricum trebuie făcută. Ce pot să vă spun este că pensiile vor creşte. Aştept evaluarea încasărilor la buget pe care Ministerul Finanţelor are obligaţia să o facă şi sunt adepta comunicărilor doar pe bază de cifre şi pe situaţii generate de analiza bugetului. Nu sunt adepta răspândirii de zvonuri şi de opinii şi de păreri şi ce ce mi-ar plăcea mie şi de ce i-ar plăcea unui alt coleg. Cred că avem responsabilitatea să dăm oamenilor răspunsuri pe bază de cifre clare, care să arate încasările la buget, respectiv resursele publice pe care le avem după această pandemie”, a declarat aceasta, marți seara, la postul public de televiziune.

Întrebată dacă poate fi menţinut calendarul majorărilor care prevede pentru toamna acestui an creşterea punctului de pensie cu 40%, ea a declarat că răspunsul ar fi “o afirmaţie care ar genera multă emoţie” şi că deţine o funcţie publică şi are responsabilitatea de a comunica informaţii clare.

“În acest moment, legea este în vigoare, banii sunt în buget. Urmează să facă Ministerul Finanţelor, aşa cum s-a angajat, o evaluare a încasărilor la buget şi vom avea un răspuns cu toţii. Ce pot să vă spun, este că prefer comunicările pe baza acestor date decât decât alimentarea unei stări de tensiune sau de emoţie în populaţie şi cred că oamenii trebuie să aibă încredere că vom discuta cu cifrele şi cu informaţiile pe masă la momentul oportun”, a spus Violeta Alexandru.

Sprijinul pentru revenirea în activitate ar putea fi de 35% – 45% din valoarea brută a costului salarial, fiind la început de tip fix şi apoi redus, pe măsură ce activitatea companiei este reluată, a anunțat ministrul

“Urmează să decidem (cuantumul pentru măsurile de susţinere activă care presupun acoperirea unei părţi din costul salarial – n.r.) prin consultările pe care le avem. Avem direcţii care variază de la 35% – la 45%. Pe aici suntem cu discuţiile între noi şi partenerii sociali. Ţin cont de părerile acestora”, a spus Alexandru, la postul public de televiziune.

Ea a menţionat că este posibil ca sprijinul să fie acordat timp de trei luni, cu posibilitatea prelungirii, dar într-un cuantum redus, pe măsură ce activitatea companiei este reluată.

Ministrul Muncii a precizat că sprijinul va fi calculat la valoarea brută din costul salarial pentru că se doreşte “să se imprime această cultură a plăţii contribuţiilor către stat”.

“Rămâne să decidem care este perioada de acordare a acestui sprijin pentru revenirea în activitate. Cel mai probabil, în prima parte va fi un sprijin fix, după care sprijinul va scădea, pe măsură ce activitatea respectivei entităţi economice se reia. Deci, va fi un sprijin care va fi la început într-un anumit cuantum, după care va scădea”, a concluzionat Violeta Alexandru.

Ministerul Finanţelor va prezenta mai multe scenarii Guvernului cu privire la creşterea pensiilor de la 1 septembrie, cu riscurile aferente fiecărui scenariu, iar decizia va fi una politică.

“Lucrăm cu mai multe scenarii la Ministerul Finanţelor Publice. Voi prezenta aceste scenarii Guvernului, iar decizia va fi una politică, referitoare la creşterea pensiilor. Voi prezenta aceste scenarii Guvernului, în funcţie de evoluţia încasărilor la buget şi alţi indicatori macroeconomici”, a menţionat ministrul Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Finanţelor a subliniat că, prin măsurile luate până în prezent de Guvern, s-a dorit evitarea reducerii ratingului de ţară.

“Tot ceea ce am făcut până acum a fost să evităm o reducere a ratingului de ţară. Toate măsurile pe care le-am luat au fost să arătăm că suntem un Guvern care administrează responsabil şi precaut finanţele României”, a explicat el.

Totodată, acesta a subliniat că nu ia în calcul nicio creştere de taxe.

“Ar fi sinucidere să creştem taxe în acest moment, indiferent în ce sector am face-o în economie. O introducere de taxe în perioadă de criză înseamnă sinucidere. Până şi Suedia, care este un stat care crede în taxe mari, a redus taxele în criza din 2008, deci ar fi contraintuitiv a ceea ce am învăţat din criza din 2008”, a adăugat şeful de la Finanţe.