Românii care lucrează la ferme sau abatoare din Germania vor primi îngriiri medicale în această țară, în cazul în care sunt diagnosticați cu noul coronavirus, spune ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a prezentat astăzi concluziile vizitei de lucru în Germania, unde s-a întâlnit atât cu miniștrii Muncii și Agriculturii din această țară, cât și cu muncitori români.
“Am convenit împreună că va dispune verificări cu privire la contractul general obligatoriu pentru asigurarea serviciilor medicale pentru toți angajații din agricultură, respectiv industria cărnii, și în funcție de aceste verificări, mă va informa în consecință. Contractul general asigura, așa cum îi spune denumirea, un pachet minimal de servicii, urmând ca în situația în care un român care lucrează în fermă sau în abator și care are, din păcate, o situație de infectare cu corobavirus, să fie preluat de instituțiile medicale din Germania”, a explicat ministrul.
În ceea ce privește condițiile de lucru ale românilor din Germania, Violeta Alexandru spuone că au fost probleme cu întârzierea plății salariilor la o singură fermă.
“Am vorbit direct cu românii. Sunt oameni care merg de 7-8 ani în Germania să lucreze și care mi-au spus că sunt tratați decent, cu respect, își primesc banii la timp. O firmă aflată în insolvență în Germania a fost în situația de a întârzia plățile unor români, dar după lungi ore de discuții, administratorul a plătit salariile. Și-a dat tot concursul în a sprijini pe cei care doresc să se relocheze, să meargă să lucreze într-o altă fermă, respectiv s-a implicat alături de consulatul nostru din Bonn, pentru găsirea de soluții de întoarcere în țară pentru românii care au dorit acest lucru”, a adăugat ministrul.
Autoritățile din Germania i-au promis Violetei Alexandru că vor face mai des controale la fermele și abatoarele unde lucrează români, iar de la 1 ianuarie, se va modifica legislația, astfel încât muncitorii străini să beneficieze de o mai bună protecție.
“În guvernul german s-a luat deja decizia ca de la 1 ianuarie, în industria cărnii, la nivelul angajatorilor din acest domeniu, nu se va mai lucra prin subcontractori. Regimul de protecție socială pe care îl ofereau subcontractorii prin comparație cu contractorul principal era diferit. Este vorba despre obligația care le-a fost conferită contractorilor de a notifica autoritățile cu privire la condițiile de cazare și de transport pentru muncitorii din străinătate. S-a instituit obligația marcării digitale a orelor de lucru, pentru evitarea oricăror neînțelegeri cu privire la acest aspect”, a precizat aceasta.