Guvernul nu va acorda majorările de salarii promise de parlamentari – dacă acestea vor primi votul final, luni, la Camera Deputaților.
Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, explică într-un interviu acordat Europa FM că nu există bani pentru a crește salariile din sistemul sanitar și din Educație.
Majorările de 15% în medie în cele două sectoare au fost aprobate săptămâna aceasta în Comisiile reunite de Muncă și Buget-Finanțe.
”Procesul în care s-au dezbătut și aprobat aceste amendamente a fost o făcătură totală și îmi asum această afirmație. În virtutea unei greve care fusese, și aici e confirmarea aproape publică și de la sindicate, fusese agreată cu sindicatele de către PSD și ALDE ca să fie presiunea publică, ca urmare a acestei presiuni, s-a adunat toată lumea – comisiile reunite Muncă și Buget-Finanțe – să dezbată pe repede-înainte niște majorări care nu erau nici măcar în revendicările sectoarelor respective (n.r. revendicările Sanitas). Adică, sindicatul (n.r. Sanitas) spunea că mai trebuia completată ordonanța cu niște componente: 20.000 de oameni din personalul administrativ, asistenți sociali și personalul DSP. Ce facem noi acum este așa: creștem cu încă 15%, pe lângă creșterea de 15% pe care Guvernul Cioloș le-a dat-o în primăvară în ordonanță, creștem și la Educație cu încă 15%, pe lângă creșterea de aproximativ 10% care era fazată anul acesta ci și la anul pentru învățământ. Nu se poate implementa așa ceva. Ministerul de Finanțe a terminat ieri, și asta vă spun în premieră, calculele pe impactul bugetar. Sunt 4,850 miliarde lei, care se adugă la cele 2,6 miliarde pe care le agreasem pe doi ani de zile”, a declarat ministrul Dragoș Pâslaru pentru Europa FM.
Ministrul a dat de înțeles și că Execuvitul ar putea ataca la Curtea Constituțională amendamentele care prevăd majorări salariale, în cazul în care aceste vor trece de votul final.
”Acest lucru este evident o decizie pe care Guvernul trebuie să o ia ulterior adoptării. În acest moment noi avem un raport care a trecut de comisiile reunite. Circoteca pe care am avut-o în Parlament în ultimele două zile…avea voie Parlamentul să facă așa ceva în prag de alegeri? Și răspunsul nostru a fost ferm: se încalcă legea responsabilității fiscal-bugetare”,a precizat Dragoș Pâslaru.
Votul final pe aceste amendamente se dă luni după amiază, de la ora 17.30, în Camera Deputaților.