„Vârful de debit” pe Dunăre în România va fi la sfârșitul lunii septembrie – spune ministrul Mediului, Mircea Fechet. Mai exact, în jurul datei de 28-29 septembrie, când e de așteptat ca debitul să fie în jurul valorii de 9500 m3/s. Comitetul pentru Situații de Urgență, convocat la minister joi, 19 septembrie 2024, a stabilit că există, însă, niște zone critice care necesită o atenție deosebită.
Zonele critice ar fi pe brațul Borcea, dar și în aval de Călărași până la Hârșova. Pe aceste tronsoane e de așteptat ca apa să ajungă până la piciorul digului, la un debit de 9.500 m3/s.
Dacă situația se va schimba și debitele vor ajunge la 13.500 m3/s, nici așa nu vor fi depășite digurile pe niciun sector pe Dunăre – spun specialiștii.
Probleme pot să apară dacă viitura durează forte mult – se arată într-un document al Ministerului Mediului, emis după ședința Comitetului pentru Situații de Urgență.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Europa FM: Perioada critică va dura 14 zile
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Ne uităm pe de-o parte la aceste debite, dar în același timp ne uităm la timpul în care vom avea debite mari”.
Liliana Nicolae, Europa FM: Cât va dura perioada critică?
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Maxim 14 zile”.
A fost deja curățat digul care face legătura între Sulina și Sfântu Gheorghe, acesta fiind cel mai expus, pentru a putea deversa surplusul de apă în Marea Neagră. Tot sectorul Dunării va fi, însă, strict monitorizat.
Sursa foto: Europa FM / Lucia Ciocârlie-Haranguș