Confidenţialitate

Ministrul Mediului și ministrul Energiei, sesizare penală la DIICOT împotriva celor care au răspândit informații false privind demolarea unor baraje funcționale: Proiectul reglementează exclusiv gestionarea barajelor ieșite din uz

Sesizare penală depusă la DIICOT de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, „împotriva unor persoane care au diseminat în mod intenționat informații false”, cu privire la presupusa demolare a barajelor din România. Cei doi miniștri afirmă că niciun baraj hidroenergetic din România nu va fi demolat și că toate informațiile vehiculate în acest sens sunt lipsite de temei.

Sesizarea depusă la DIICOT de către cei doi miniștri este formulată „cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false prevăzută de art. 404 Cod Penal pin raportare la amenințările la adresa securității naționale prevăzute de art. 3 lit. f), m), o) și p) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României”. 

Ministerul Mediului precizează că sesizarea penală vine ca urmare a unor știri false, publicate începând cu data de 6 ianuarie 2025, care pretindeau că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin care prevede demolarea barajelor, inclusiv a celor cu rol hidroenergetic, ca urmare a unor presupuse directive și regulamente europene. Informațiile au fost amplificate pe rețelele sociale de diverși utilizatori, ceea ce a generat panică și confuzie în rândul opiniei publice, transmite Ministerul Mediului.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Resping ferm orice tentativă de manipulare a opiniei publice prin diseminarea de știri false”

„Barajele sunt infrastructuri esențiale pentru securitatea națională și pentru protecția populației împotriva riscurilor precum inundațiile. În calitate de ministru al mediului, resping ferm orice tentativă de manipulare a opiniei publice prin diseminarea de știri false”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministerul Mediului: Proiectul de Ordin reglementează exclusiv gestionarea barajelor ieșite din uz, fără a afecta barajele hidroenergetice sau alte infrastructuri strategice

În realitate, proiectul de Ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor NTLH-033 reglementează exclusiv gestionarea barajelor ieșite din uz, fără a afecta barajele hidroenergetice sau alte infrastructuri strategice, precizează instituția.

Proiectul de Ordin a fost supus dezbaterii publice în decembrie 2024, iar scopul acestuia, conform Ministerului Mediului, este să asigure o gestionare eficientă și sigură a barajelor care nu mai sunt utilizate, prin proceduri de conservare, postutilizare sau, în cazuri excepționale, abandonare. Proiectul nu prevede demolarea construcțiilor funcționale, subliniază Ministerul Mediului.

„Acest proiect respectă legislația națională și nu are legătură cu reglementările europene invocate eronat în articolele de presă”, transmite Ministerul Mediului.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Fiecare zvon fals, diseminat de indivizi iresponsabili, nu face altceva decât să slăbească încrederea populației în autorități și să alimenteze tensiunile sociale”

„Hidroenergia este unul dintre pilonii securității energetice ai României, iar barajele joacă un rol vital în menținerea stabilității sistemului nostru energetic și în protecția împotriva inundațiilor. Fiecare zvon fals, diseminat de indivizi iresponsabili, nu face altceva decât să slăbească încrederea populației în autorități și să alimenteze tensiunile sociale. Acești propagatori de fake news trebuie să înțeleagă că nu vom tolera asemenea atacuri la adresa României”, a transmis ministrul Energiei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și: Ministrul Energiei, despre furnizarea de gaze din Marea Neagră în Germania, din 2027: „E o cantitate infimă, de sub 1% din producția totală estimată a zăcământului Neptun Deep” | AUDIO