După ce România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie pentru poluarea din Bucureşti, ministrul Mediului cere Primăriei un plan de urgență pe termen scurt care să rezolve remedieze problemele.
Costel Alexe a explicat, joi, ce înseamnă sentința instanței.
“Astăzi, inevitabilul pe care îl anunţam de la începutul mandatului s-a întâmplat. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în Municipiul Bucureşti. O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Acesta este rezultatul după câţiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi pe acest subiect. A aşteptat câţiva ani ca Primăria Municipiului Bucureşti să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. Apoi, după ce Primăria Municipiului Bucureşti a reuşit să aprobe un plan de reducere, care trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabilă să-şi implementeze propriile măsuri asumate. Astfel, suntem în situaţia în care, din cauza acestei administraţii nu am reuşit să ţinem sub control. Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curţii nu au dus la nicio îmbunătăţire a situaţiei din Bucureşti, aceasta fiind una dintre concluziile Curţii Europene de Justiţie. Era previzibil verdictul de astăzi (joi, n.red.) al Curţii. Era previzibil de când Curtea a refuzat şi şansa apărării orale a României la Bruxelles”, a declarat ministrul.
“Hotărârea Curții nu prevede sancțiuni. Nu prevede un termen până la care Primăria Municipiului București să se conformeze acestei condamnări. Însă dacă Primăria nu ține sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanșa în orice moment o nouă procedură de infridgement și, din păcate, s-ar putea să avem și sancțiuni financiare. Iar penalizările pentru fiecare zi de întârziere ar putea varia între două mii de euro și 120 de mii de euro pe zi”, a adăugat Costel Alexe.
Potrivit ministrului, instituţia pe care o conduce a transmis, de la începutul Stării de urgenţă, şapte avertizări administraţiei publice locale.
În viziunea sa, cetăățenii trebuie să înţeleagă că decizia Curții confirmă “boala aerului din Bucureşti, dincolo de oameni, întreaga ţară poate suferi financiar din cauza unei singure administraţii, precum şi faptul că Primăria Capitalei trebuie să vină urgent cu o strategie pe termen scurt care să însănătoşească aerul şi să pună capăt încălcării Directivei Europene “pentru ca bucureştenii şi noi toţi ceilalţi să ne bucurăm de un aer de calitate şi să nu fim nevoiţi să plătim pentru inactivitatea şi iresponsabilitatea acestei administraţii publice locale”.
Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.
Comisia Europeană a atras atenția că România nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf (PM10) specificate în Directiva 2008/50/EC şi a demarat o nouă procedură de infringement, întrucât autorităţile nu au transmis până la data de 1 aprilie 2019 programele naţionale de control al poluării atmosferice.