Confidenţialitate

Ministrul Mediului: Colectarea selectivă devine obligatorie și 50 de bani pentru fiecare sticlă returnată | VIDEO

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a venit în „Piața Victoriei”, alături de Tudor Mușat, pentru a discuta despre cele mai mari probleme pe care le are de înfruntat departamentul pe care îl conduce.

Ministrul a vorbit la începutul emisiunii despre descinderile făcute marți în zone unde, de obicei, sunt arse deșeuri:

„Sunt foarte multe județe care au astfel de problemă. Astăzi am fost lângă Răcari, județul Dâmbovița. Urmărim cu precădere incendieri și depoitări ilegale de deșeuri. (…) Dacă ne raportăm la suprafețele de teren, vă pot spune că este un fenomen destul de mare, vorbim de mii de tone de deșeuri abandonate care fie au fost incendiate, fie urmau să fie incendiate. Atunci când incinerezi echipamente electrice, cauciucuri, resturi din vehicule scoase din uz, vorbim deja de substanțe periculoase, care pun cu siguranță în pericol sănătatea populației.”

Pentru a gestiona eficient problema arderilor ilegale, Mircea Fechet spune că trebuie verificate și unitățile care furnizează materialele ce sunt arse de anumite persoane:

„Trebuie să vedem care este traseul acestor deșeuri, nu este suficient că atunci când identifică o mare cantitate de cabluri, spre exemplu, amendează populația locală, acele cabluri au venit de la o firmă care se ocupă de instalații electrice.”

În caz contrar, țara noastră va deveni, în viitorul apropiat, groapa de gunoi a UE, adaugă Mircea Fechet:

„La capitolul vehicule scoase din uz, România mai are puțin și se transformă într-o veritabilă groapă de gunoi a Uniunii Europene, sub pretextul vânzării de piese second hand, sub pretextul dezmembrărilor de mașini. Ajung sute de tone de deșeuri periculoase, cu precădere.”

În acest sens, ministrul Mediului spune că a demarat controale în toate unitățile de dezmembrări din România pentru a verifica modul în care acestea operează, existând suspiciunea că multe ajung să fie incinerate la marginea localităților.

Mircea Fechet a vorbit și despre poluarea din București, spunând că vor fi suplimentate echipele ce fac verificări:

„Deja am mărit efectivele de patrulă, am hotărât cu primarul general că vom suplimenta echipele de intervenție. Suntem în discuții permanente cu specialiști care ne pot furniza imagini dintr-o survolare cu drona.”

În plus, ministrul recunoaște că, în continuare, multe locuințe din Capitală sunt încălzite în sezonul rece cu lemne, ceea ce crește și mai mult gradul de poluare:

”Împreună cu Primăria Generală a Capitalei va trebui să identificăm rapid niște soluții prin care să venim în sprijinul acelor oameni care decid să treacă de la încălzirea pe lemne, o metodă de sprijin pozitivă”.

Măsura ar urma să fie luată în calcul la nivelul întregii țări, a mai spus ministrul Mediului, la Piața Victoriei. În plus, de anul viitor, fiecare gospodărie va trebui să colecteze separat gunoiul biodegradabil:

„De la 1 ianuarie anul viitor există obligativitatea colectării separate a fracției biodegradabile în gospodăriile din România. Aici vorbim de aproximativ 3 milioane tone din cele 6 milioane tone pe care România le generează anual, aproape jumate din gunoiul nostru e biodegradabil.”

Momentan, doar 14% din gunoi este colectat separat, arată cifrele oficiale, cauza principală fiind lipsa dotării cu pubele separate, fie cetățenii sunt descurajați de a colecta separat, spune ministrul Mediului:

„Populația României va face exact cum face populația întregii Europe, să beneficieze de structură adecvată (…) poate să colecteze în amestec fracția uscată, ele nu se contaminează reciproc și, dacă mergem la pubelele diferite din fața blocului, ne este destul de ușor să scoatem cartonul din sac, PET-ul la PET-uri.”

Ministrul Mediului a declarat că urmează să fie lansat, zilele acestea, sistemul de garanție-returnare:

„Va fi acel sistem prin care cetățeanul aduca la magazin recipientul de apă, bere, sticle, doze și PET-uri, unde vor primi înapoi garanția ce le-a fost reținută, e vorba de 50 bani pentru fiecare sticlă și astfel ne vom transforma din țara depozitelor ilegale de deșeuri în țara reciclării.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: