Anul acesta, bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice este de 3 miliarde lei, bani cu care se vor putea finanţa 150.000 de proiecte, anunță ministrul Mediului. Tanczos Barna a declarat pentru Agerpres că interesul este foarte ridicat şi e nevoie de creşterea fondurilor, în condiţiile în care în România sunt peste 3 milioane de case care – teoretic – ar putea beneficia de Programul Casa Verde.
Anul trecut, Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare. În 2023, suma prevazută pentru Programul Casa Verde este de cel puţin patru ori mai mare, promite ministrul.
Cu cele 3 miliarde de lei vor putea fi finanțate 150.000 de proiecte pentru panourile fotovoltaice. Numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii în acest an, spune Tanczos Barna, care menționează că se caută soluţii de reducere a birocraţiei.
Totodată, ministrul Mediului a anunțat că se analizează şi posibilitatea finanţării din fonduri europene a capacităţilor de stocare a energiei produsă în timpul zilei, astfel încât gospodăriile sa poată deveni independente energetic, fără a mai fi nevoie de livrare în sistemul energetic.
Panourile fotovoltaice asigură proprietarului casei independență energetică în perioada în care consumul vine din panouri. În ultima perioadă se observă o creştere a celor care aleg să-şi stocheze energia produsă în baterii speciale, fără a mai vinde curentul electric produs în sistemul naţional de energie.
Astfel, în perioada în care este ceaţă, plouă, ninge sau noaptea – prosumatorul îşi conectează consumatorii casnici la bateria de stocare.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Preţul mediu al unui apartament în România a crescut cu 47% în ultimii 8 ani